Základna NATO na našem území? Správná úvaha, říká Marek Ženíšek z TOPky ke zprávě z USA, která budí rozruch

05.03.2015 7:49

Možnost společného cvičení naší a americké armády na našem území, o kterém se zmínil americký web Defense News s odvoláním na velmi věrohodné zdroje z Washingtonu, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek jednoznačně podporuje. Takto nám vysvětlil, co jej k tomu vede.

Základna NATO na našem území? Správná úvaha, říká Marek Ženíšek z TOPky ke zprávě z USA, která budí rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci TOP 09 Leoš Heger a Marek Ženíšek

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

Vojenskou operaci nazvanou Atlantic Resolve spustily Spojené státy již v loňském roce v reakci na obavy některých členských států z agresivní zahraniční politiky Ruska. Server Defense News ovšem tuto středu přinesl informace, že by se nově měla operace Atlantic Resolve týkat také České republiky a Maďarska.

V rámci této operace proběhla celá řada společných manévrů armád a cvičení vojáků. Vedle toho Spojené státy nastartovaly modernizaci svých evropských základem a navýšily podporu evropských států, které mají napjaté vztahy s Moskvou. Konkrétně se jednalo o Gruzii, Moldávii a samozřejmé také Ukrajinu. Vedle toho pořádala americká armáda manévry s armádou Polska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Všechna tato cvičení probíhala v blízkosti ruských hranic. Na konci letošního března je rovněž naplánováno cvičení téměř dvou tisíc amerických vojáků s jejich protějšky z Rumunska a Bulharska.

Tato spolupráce by vedle intenzivnější kooperace obou armád zahrnovala také cvičení vojsk NATO přímo na území České republiky. ParlamentníListy.cz se zeptaly na názor poslance TOP 09 Marka Ženíška, jenž je považován za jednoho z největších propagátorů vojenské spolupráce v rámci NATO. Ženíšek na náš dotaz zopakoval, že by přítomnost americké armády i vojsk členských států NATO na našem území velmi přivítal. Stejně tak se vyjádřil pozitivně i k možnému rozmístění jednotek NATO v České republice. Byť je třeba dodat, že konkrétně o umístění základny na našem území se v textu publikovaném na serveru Defense News nehovořilo.

Celý článek z DefenseNews si v angličtině přečtěte ZDE

Celé vyjádření Marka Ženíška k článku portálu DefenseNews.com pro ParlamentníListy.cz:

"Kolikrát budou muset Američané Evropu znovu zachraňovat, než si my v Evropě uvědomíme, že to takto do nekonečna nejde? Byla by Evropa jakožto spojenec USA schopna reagovat v případě pomoci a potřeby USA? Ony ano a dokázaly to během minulého století hned několikrát."

"Společné cvičení je něco, co je běžné již dnes, posílení bezpečnosti tím, že by byly na našem území základny NATO, je logická a správná úvaha. Někteří stále nechtějí připustit, že jsme členy NATO, to se ukázalo již během radaru v Brdech, a je třeba proti takovým tendencím ostře vystupovat. Zpochybňují legitimitu našeho spojenectví v rámci NATO."


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…