Zákon o cestovkách: Senátor Valenta zajistil kompromis

25.11.2015 13:24

Poslanci dnes schválili novelu zákona o cestovním ruchu, který s pozměňovacím návrhem vrátil Senát. Jeho podstatou je kompromis mezi cestovními kancelářemi a pojišťovnami. Problém nastal poté, co letos v létě Ústavní soud rozhodl, že klient cestovní kanceláře má nárok na plné vrácení peněz v případě krachu cestovky. To vyvolalo odpor šesti pojišťoven. Kompromis zjednal senátor Ivo Valenta (SsČR) a také ho prosadil do pozměňovacího návrhu.

Zákon o cestovkách: Senátor Valenta zajistil kompromis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

V říjnu naprostá většina senátorů Valentův pozměňovací návrh na plénu horní komory Parlamentu schválila. To ocenila před poslanci i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, když řekla, že Senát jednal zodpovědně a umožnil, aby lidé mohli být pojišťováni a bez obav cestovat. „Spolu s Ministerstvem pro místní rozvoj jsme se snažili o nápravu. Ačkoliv nejsem velkým příznivcem kompromisů, pozměňovací návrh je zdařilou modifikací návrhu, který zavádí sdílenou odpovědnost při sjednání pojištění,“ řekl před poslanci Ivo Valenta.

Valenta pokládá za klíčové, že Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří vytvoření Garančního fondu cestovních kanceláří, a to v časovém horizontu jednoho roku. „Budou do něho přispívat všechny cestovní kanceláře, ale i pojišťovny,“ řekl Valenta. Poslanci novelu zákona o cestovním ruchu museli schválit nadpoloviční většinou. Pro bylo drtivých 143 poslanců. Proti byl pouze jeden. „Děkuji Senátu, že zatáhl v tomto případě za záchrannou brzdu,“ komentoval dnešní výsledek předseda poslaneckého klubu ODS Zdeněk Stanjura.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…