Zákon o léčebném konopí je k ničemu, zlobí se expert. V lékárnách bude drahé

31.03.2013 6:56

Od dubna sice bude konopí pro léčebné účely dostupné v lékárnách, ale pro nemocné to podle všeho nebude mít příliš velký význam. Bude totiž drahé, jelikož na něj pojišťovny nebudou přispívat ani korunu. Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ve vyjádření pero deník Právo uvedl, že zákon v této podobě bude zbytečný, přičemž vinu na tom má ministerstvo zdravotnictví. Resort to však odmítá.

Zákon o léčebném konopí je k ničemu, zlobí se expert. V lékárnách bude drahé
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

„Pokud to nebude hrazeno, tak je ten zákon zbytečný, protože lidé, kteří by to potřebovali, si to nebudou moci dovolit zaplatit, a spektrum lidí, kteří si to koupí, bude nulové,“ zlobí se Chudoba.  Chudoba. Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) ovšem odmítá léčebné konopí zařadit mezi hrazené látky, protože vliv konopí na zkvalitnění života pacientů dosud nebyl prokázán, a ministerstvo zdravotnictví jeho postoj podporuje.

Alternativa ke konopí? Prý sebevražda

„Samotní navrhovatelé zákona vždy mluvili pouze o podpůrné a doplňkové léčbě, a ne o hlavní léčbě, která by měla být hrazena z veřejného pojištění,“ zdůrazňuje náměstek ministra Martin Plíšek (TOP 09). Pokud navrhovatelé zákona chtěli, aby bylo konopí pro léčebné účely hrazeno pojišťovnami, mohli to sami navrhnout. Za tato slova však resort sklidil další kritiku od prezidenta lékárníků. Chudoba má totiž za to, že hrazení léčebného konopí pojišťovnami mohlo navrhnout samo ministerstvo. Řeči o poslancích považuje za výmluvu.

Martina Kafková, která trpí roztroušenou sklerózou, tvrdí, že nehrazené konopí z lékáren je pro ni příliš drahé a jí nezbude, než dál obcházet zákon. „Když to nebude hrazené pojišťovnou, budu dál jednat protizákonně, protože na to nebudu mít,“ řekla Právu Kafková, která si rostliny pěstuje sama. „Konopí se nedá ničím nahradit. Jedinou alternativou by pro mě byla sebevražda,“ poznamenala Kafková. Rostlinu kouří nebo používá rozemletou do jídla. Pokud nebude léčba hrazena pojišťovnou, byla by nucena vydat z vlastního rozpočtu možná až deset tisíc korun měsíčně a to je příliš.

Slova paní Kafkové potvrzuje i ředitel protidrogového útvaru Jakub Frydrych, který podporuje zařazení marihuany mezi pojišťovnou placená léčiva. Pokud k tomu nedojde, nastane pouze další upevnění stávajícího stavu v němž nemocní lidé porušují zákon v zájmu vlastního zdraví. Trestní právo přitom nezná nic takového, jako je použití konopí pro léčebné účely.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…