Zamyšlení komentátora: Neomarxista Barosso, pak Junckerova exhibice... Co přijde v EU teď?

05.05.2019 11:56

Komentátor Viliam Buchert se na serveru Reflex.cz zamyslel nad tím, kdo nás čeká v čele Evropské komise po nadcházejících volbách. Vzpomněl na dle svých slov neomarxistu Barrosa, nyní pak dle Bucherta exhiboval v čele Komise Jean-Claude Juncker.

Zamyšlení komentátora: Neomarxista Barosso, pak Junckerova exhibice... Co přijde v EU teď?
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

„Když se teď před volbami do Evropského parlamentu zeptáte českých europoslanců na působení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, většina z nich je mimořádně kritická. Podle našich zástupců je to právě Juncker, který selhal při potřebných změnách EU a místo řídící práce se věnoval politikaření. Čeká nás ale letos v čele nové Komise taková změna, která by skutečně vedla ke spasení evropské organizace? O tom se dá s ohledem na pohled do minulosti s velkým úspěchem pochybovat,“ začal kriticky Buchert. 

Původní text ZDE.

Vzpomíná na maoistu José Manuela Barrosa, který dle jeho slov neudělal jako šéf Komise nic zásadního, co by oslabilo rostoucí kritiku velké části veřejnosti členských zemí. Následoval jej Jean-Claude Juncker. Podle Bucherta šlo o chybu německé kancléřky Merkelové, jež ho do funkce dosadila. Zmiňuje Junckerův sklon k alkoholu či kontroverzní výroky na adresu některých zemí Visegrádské skupiny a Balkánu.

Zároveň Buchert uvádí, že pod vedením Junckera nezvládla Evropa migrační krizi a neposílila bezpečnost kontinentu. „Juncker nechtěl ‚méně Evropy‘, po čemž volají mnohé země a voliči, ale naopak daleko ‚více Evropy‘,“ připomněl.

„Čeká nás po květnových volbách do Evropského parlamentu nějaká zásadní změna? Pohne se konečně i Evropská komise směrem, po kterém stále více voličů volá? Nikoli. Francie a Německo si opět vyberou svého koně, ať už to bude jednoznačné rozhodnutí či nějaký kompromis. Navíc bez Velké Británie bude křídlo zemí bez eura (tedy i Česko) při hlasováních oslabeno. Situace se může pro nás ještě dokonce zkomplikovat. A že by nová Evropská komise zásadně reformovala EU, to Berlín a Paříž také nedovolí,“ zmínil Buchert a rozepsal se o možných kandidátech: Němci Manfredu Weberovi, Nizozemci Fransi Timmermansovi, Belgičanu Verhofstadtovi, Němce Ske Kellerové či Čechovi Janu Zahradilovi

„Velmi silná ale bude nově skupina euroskeptických a antimigračních stran, za které nejhlasitěji mluví italský ministr vnitra Matteo Salvini,“ dodal.

„Česká republika tedy nemůže ani v příštích letech čekat, že nový předseda Evropské komise bude postupovat tak, aby nám to vyhovovalo. Spíše se dá čekat opak. A je jedno, z které rozhodující frakce předseda vzejde. Muže se stát v tomto případě cokoli. I to, že nás po Jeanu-Claudu Junckerovi čeká ještě větší šílenost,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…