Zaorálek: Do Číny nejedu. A Zemane, my premiéra máme, na něj já neaspiruji

09.05.2017 12:37

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) také nepojede kvůli politické krizi se Zemanem do Číny. Bude součástí vyjednávacího týmu ČSSD. Dnes to oznámí Hradu. Informaci přinesla ČTK. Zaorálek je již druhý, kdo do Číny nepojede, krátce před ním to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zaorálek: Do Číny nejedu. A Zemane, my premiéra máme, na něj já neaspiruji
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Místo Zaorálka pojede podle jeho slov do Číny jeho náměstek. Šéf české diplomacie se pak vyjádřil i k Zemanovým slovům v Liberci, kde hlava státu uvedla, že byla připravena jmenovat Lubomíra Zaorálka premiérem poté, co předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil demisi. 

„Premiéra máme. O žádných jiných alternativách není třeba teď spekulovat. Budu se snažit přispět k tomu, aby stávající vnitropolitická krize byla co nejdříve vyřešena. Já na žádnou další funkci neaspiruji,“ napsal Zaorálek.

Chovanec své rozhodnutí předtím oznámil rovněž na twitterovém účtu. Uvedl, že za současné politické situace se bohužel nemůže zúčastnit zahraniční cesty do Číny s hlavou státu Milošem Zemanem. „Dnes jsem to oznámil na Pražský hrad,“ řekl.

Své rozhodnutí nejet do Číny pak oznámil i další sociálnědemokratický ministr Miloslav Ludvík.

Do Číny by se Zemanem měla letět, podle ředitele zahraničního odboru Rudolfa Jindráka, kromě překladatelů asi devadesátičlenná podnikatelská delegace, včetně třeba zástupce Škody Auto. Armáda kvůli tomu musela uvolnit oba vládní airbusy. Kromě podnikatelů Zemana doprovodí také několik ministrů a náměstků ministrů. Do země by se tak měl vypravit ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Připojí se i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Hlavním motivem cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny by měla opět být ekonomická spolupráce. Na konferenci o projektu Hedvábné stezky pronese Zeman podle Jindráka projev, ve kterém se vysloví pro to, aby jeho součástí byla i Česká republika. Zeman do Číny odletí ve čtvrtek, zpět se vrátí 18. května. Během pobytu ho přijme čínský prezident Si Ťin-pching a na summitu se v neděli 14. května setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jindrák očekává, že během cesty po Číně bude podepsáno několik obchodních smluv či memorand.

Dvoudenní konference k Hedvábné stezce začne příští neděli. Podle Jindráka se na ní Číňané budou snažit sehnat pro projekt podporu. Zeman, který bude protokolárně nejvyšším představitelem ze zemí Evropské unie, pronese projev během zahajovací části i na dvou speciálních panelech. „Hlavní poselství je to, že bychom rádi byli součástí Hedvábné stezky,“ řekl Jindrák. Česko by podle něj rádo podporovalo oboustranně výhodnou ekonomickou spolupráci. „V tom smyslu, aby ta Hedvábná stezka nebyla jednosměrka, aby měla dvousměrný provoz,“ podotkl s odkazem na to, že v současné době zboží většinou míří z Číny do ČR. Konference by se měly zúčastnit asi tři desítky prezidentů nebo předsedů vlád.

Kromě účasti na summitu má Zeman v plánu řadu schůzek, většinou s ekonomickým kontextem. Podle Jindráka je především zájem dokončit projekty, které byly představeny při loňské návštěvě Si Ťin-pchinga v Praze. „V čínských podmínkách je potřeba tomu dát politickou podporu. Což je jeden z důvodů, proč s sebou bereme takovou velkou podnikatelskou delegaci, aby čínská strana věděla, že tyhle věci mají podporu nejužšího vedení,“ poznamenal Jindrák. Po asi půlhodinovém setkání s čínským prezidentem by mělo být podepsáno několik memorand.

Kromě ekonomických témat podle Jindráka je návštěva českého prezidenta důležitá kvůli kontinuitě vzájemných vztahů. „Týká se to i třeba Německa a dalších unijních států. Dosáhli jsme určitého stupně těch vztahů a teď je důležité ten stupeň udržet v nějaké intenzitě,“ poznamenal.

Ministři mají naplánovány kromě setkání u čínského prezidenta i vlastní bilaterální schůzky.

Šlechtová podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veroniky Vároši vystoupí na konferenci k Hedvábné stezce a později v Šanghaji na semináři k cestovnímu ruchu. V plánu má i bilaterální jednání s čínským ministrem cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…