Zaorálek burácel v ČT: Koalice i opozice chtějí novou vládu. Zeman by měl konat

06.01.2014 19:19

Pravděpodobný příští ministr zahraničí Lubomír Zaorálek promluvil v Interview Daniely Drtinové České televize o plánech budoucí koaliční vlády ČSSD, ANO, a lidovců. Předtím se však vyjadřoval k tomu, zda ho prezident neodmítne jmenovat. Není totiž tajemstvím, že mezi prezidentem Milošem Zemanem a Lubomírem Zaorálkem panují hluboké rozpory.

Zaorálek burácel v ČT: Koalice i opozice chtějí novou vládu. Zeman by měl konat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Sám se necítí být nějakým trnem v patě prezidenta. Cítí se být politikem, který uspěl ve volbách a teď chce na vládní úrovni pomoci tomuto státu. „Pokud bych byl ministrem zahraničí, tak bych viděl, že v EU existují nástroje, které by mohly pomoci sužovanému Moravskoslezského regionu, ze kterého pocházím,“ zdůrazňuje Zaorálek. Je třeba dělat vše pro to, aby se do země vrátila dobrá nálada.

O kompetenční žalobě nechci hovořit, zdůraznil Zaorálek

„To, že bude prezident rychle jmenovat vládu, neočekává jen koalice, ale i opozice, a troufám si říci, že to očekává i veřejnost, aby mohla nastoupit legitimní vláda, která musí začít řešit problémy této země, jako třeba problémy na úřadech práce,“ poznamenal Zaorálek. Končící vláda v demisi tyto problémy prý řešit nemůže. Zaorálek proto doufá, že prezident bude konat.

Odmítá v této souvislosti hovořit o kompetenční žalobě u Ústavního soudu, pokud by prezident odmítl některé ministry jmenovat. „Máme tu jasnou situaci, koalice i opozice chce, aby byla jmenována vláda, tak proč by tomu měl někdo bránit,“ podivoval se ve studiu Zaorálek. V tuto chvíli prý nemá cenu zatahovat do již dohodnutých věcí čtvrtého hráče a začít vše budovat od základů. Budoucí ministr zahraničí věří, že tato vláda bude pracovat v týmu a hájit své kandidáty jednotně. Prvním krokem je ale jmenování premiéra, k tomu zatím nedošlo, ačkoli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka splnil všechny podmínky, které si prezident Zeman kladl. Neměl by si teď vymýšlet další a další podmínky.

Lídři koaličních stran prý v tuto chvíli neplánují samostatné schůzky s prezidentem. V tuto chvíli prý zkrátka čekají na to, že prezident přikročí ke jmenování premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…