Zaorálek odstaví desítky diplomatů. Nařizuje mu to zákon

18.05.2015 7:24

Několik desítek kariérních diplomatů bude zřejmě nuceno ukončit svou službu stát. Proč? Nejsou na ně peníze. Podle informací pondělního deníku Právo může být mezi zaměstnanci Ministerstva zahraničních věcí ČR, kteří opustí své posty, i náměstek ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Rudolf Jindrák, který pro resort pracuje od roku 1986.

Zaorálek odstaví desítky diplomatů. Nařizuje mu to zákon
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

„Náměstek Jindrák bude určitě dělat práci, která odpovídá jeho mimořádným zkušenostem a erudici. To garantuji,“ řekl k možnému odchodu Jindráka z náměstkovské funkce Zaorálek. Pokud by někdejší diplomat v Německu Jindrák v roli náměstka opravdu skončil, stalo by se tak ani ne po roce. Do Česka by se měla vrátit řada končících diplomatů, kteří ale možná nenajdou práci na ministerstvu, protože různé posty obsadili lidé bez výběrových řízení.

Zaorálkův resort proto žádal o navýšení rozpočtu, aby mohl udržet více lidí, ale nové peníze nedostal. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) k tomu poznamenal, že požadavky o navýšení rozpočtu je třeba řešit při jednání o rozpočtu.

Nový služební zákon, který začne fungovat od poloviny roku, předpokládá, že pracovníci ministerstva, kteří do půl roku nezískají jinou práci, budou muset odejít.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …