Zaorálek ohromil u Drtinové: V ČSSD nejsou názorové proudy, jen pár zdiskreditovaných lhářů

31.10.2013 19:36

Spory v ČSSD byly na tapetě i v dnešním vydání televizního Interview Daniely Drtinové. Vystoupil místopředseda strany Lubomír Zaorálek, který zůstal věrný předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. A prozradil mnoho zajímavého ze zákulisí stranické vzpoury.

Zaorálek ohromil u Drtinové: V ČSSD nejsou názorové proudy, jen pár zdiskreditovaných lhářů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek hovořil k občanům

Diskusi s Danielou Drtinovou zahájil Zaorálek svérázným komplimentem jejímu pořadu. „Ta smyčka z vašeho pořadu, kde politik během jeden a půl minuty jedenáctkrát zalže, má asi deset tisíc sdílení,“ rýpl do „slavného“ televizního vystoupení místopředsedy Haška.

Pak dodal, že lhaní jeho stranických kolegů je směšné, a rozdurdil se nad dotazem moderátorky, zda by to nebylo možné velkoryse přejít. „Nejde to velkoryse přejít. Vždyť my pořád ještě nevíme, co se tam odehrálo,“ připomněl. „Pan Tejc tvrdí, že je prezident pozval, přitom pan Mynář tvrdí, že nikoho nezvali,“ uvedl jako příklad nejasností.

Hlavní problém je ale podle něj v zatajování schůzky „Pokud se prezident a účastníci schůzky domluví, že budou mlčet, tak je to úplně neuvěřitelné,“ myslí si místopředseda ČSSD. „Oni ani nemluví všichni stejně, pokud jde o to, co se projednávalo. Je možné, že to v určitých chvílích byla schůzka v užším počtu,“ připomněl Zaorálek. Podle něj je možné, že se právě v tomto užším počtu kuly pikle proti předsedovi Sobotkovi. „Měl by o tom promluvit i prezident. Tady už není důvod mlčet,“ vyzval nakonec hlavu státu.

O zásahu prezidenta podle něj vypovídá i Zemanovo vystoupení v České televizi ještě před jednáním stranického předsednictva. „Pan prezident v televizi vyprávěl panu Moravcovi židovskou anekdotu, která končila slovy rabína, že všechno je jinak, a přitom odkázal na jednání předsednictva ČSSD. Takže podezření, že je tam souvislost mezi tou schůzkou a tím předsednictvem, je velmi silné.“

Ta lež už byla jen  šlehačka

„Měli o té schůzce informovat předem. A pokud se ti účastníci na té schůzce něco dozvěděli, tak o tom měli potom informovat předsednictvo. Oni to neudělali, a že o tom pak lhali, to je ještě šlehačka navrch,“ vzkázal účastníkům lánského setkání místopředseda ČSSD.

Neobává se však, že by v současné vyhrocené situaci hrozil straně rozpad: „My nejsme žádné Věci veřejné. My jsme tradiční strana s historií 135 let,“ připomněl.

Proto se ohradil proti obavám z nejednotnosti ČSSD, které vyjadřuje hnutí ANO. „Chápu pana Babiše, protože nyní, když se vyjednává, tak mu každý takový útok dává silnější pozici,“ uvedl k tomu. Později ještě dodal: „Nemohu vyloučit, že bychom v jeho pozici to řekli taky.“

A pak dokonce popřel, že by strana byla názorově rozdělena. „Tady nejsou žádné dva názorové proudy. Tady je jen skupina politiků, kteří se zdiskreditovali, a sociální demokracie si nemůže dovolit mít ve vedení strany politiky, kteří takto lžou,“ zaútočil na „haškovce“.

V sobotu Hašek ještě říkal…

Pak zaútočil na Jeronýma Tejce, který byl ještě před svým přiznáním zvolen šéfem poslaneckého klubu. „Tejc na předsednictvu vystoupil s projevem, že ztratil lidsky důvěru v předsedu strany.  Podle mě by si měl vyjasnit svůj vztah k vedení strany a zamyslet se, jestli k němu vůbec patří,“ řekl.

A nevynechal ani neformálního vůdce vzbouřenců Michala Haška. „Na prvním povolebním grémiu byla atmosféra jednotnosti. Dokonce jsem slyšel Michala Haška, jak říká: Abych předešel fámám, tak říkám, že stojím za Bohuslavem Sobotkou,“ prozradil. Druhý den už prý předsedu vyzýval k odstoupení.

Ohradil se však proti požadavku hnutí ANO, že by ČSSD měla předložit podpisy svých poslanců, dokazující jednotu strany. „Pan Babiš si rychle osvojil praktiky pana Klause a pana Zemana, že bude sbírat podpisy. On Václava Klause ještě nedávno kritizoval a teď jede v jeho kolejích,“ rýpl si do šéfa ANO. „To si představuje, že se poslanecké kluby budou shánět dohromady jako stádo ovcí?“ podivil se. Pak ujistil, že ČSSD je schopna se zmobilizovat a situaci zvládnout. Obrysy řešení už se prý rýsují.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…