Zaorálek prozradil, co řekl Filipovi před cestou do Ruska. A pak se pustil do Klause

10.11.2014 23:05

O posledním vývoji na východní Ukrajině, o cestě prezidenta do Číny a o cestě Vojtěcha Filipa do Ruska se mluvilo v pondělních Událostech, komentářích, jejichž hlavním hostem byl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek prozradil, co řekl Filipovi před cestou do Ruska. A pak se pustil do Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Přiznal, že situace na východní Ukrajině v posledních dnech a hodinách „není povzbudivá“. Poukázal na to, že ve zprávě OBSE, kterou odsouhlasila i ruská strana, jako člen OBSE, se mluví o desítkách kusů těžké techniky, kamionech a tisících neoznačených vojáků. „Je to situace úplně posledních dnů,“ upozornil ministr.

Zaorálek naznačil, že v případě eskalace konfliktu dojde na další sankce

Vyhnul se přímé odpovědi na otázku, zda lze nyní čekat silnější útok. Situace je prý „otevřená“ a záleží nyní na ukrajinské straně, která má nový parlament, novou vládu. Naznačil, že v případě vojenského útoku na území kontrolované dosud kyjevskou vládou by Západ mohl přijmout další protiruské sankce.

Odmítl slova exprezidenta Václava Klause, podle kterého za válku na východní Ukrajině do značné míry může i Západ. Připustil, že se ruská strana mohla cítit vývojem na Ukrajině ohrožena. Zaorálek ale nemůže souhlasit s tím, že kvůli tomu „tu máme tisíce mrtvých civilistů“. Odmítl i další Klausova slova, podle kterého radikální kroky Ruska vyvolal pokus Západu násilím změnit geopolitické směřování Ukrajiny. Podle Zaorálka mu totiž při osobních setkáních ukrajinští politici jednoznačně deklarovali, že chtějí další směřování Ukrajiny do EU. Takový postoj zastávala Ukrajina i v době, kdy byl jejím prezidentem Janukovyč.

Podle Zaorálka „Majdan“ způsobilo to, že na Ukrajině opakovaně selhávaly politické elity, že zde vznikl oligarchický systém s velkými sociálními rozdíly.

Prezidentova návštěva Číny nespadla z nebe

K cestě Miloše Zemana do Číny uvedl, že prezidentova návštěva ČLR „nespadla z nebe“. Upozornil, že Sobotkova vláda jasně deklarovala, že chce nový začátek vztahů s Čínou. Bohatým obchodním vztahům totiž prý neodpovídala politická komunikace, ta prý byla „zmrazená“.

Upozornil, že současný svět bez Číny není schopen řešit žádný vážný problém. „Mým jednáním v Číně se podařilo odstartovat novou etapu a Zeman v ní pokračoval,“ uvedl Zaorálek s tím, že v blízké budoucnosti bude pokračovat návštěvou čínského prezidenta v ČR a následně návštěvou premiéra Sobotky v Číně.

Filipa jsem upozornil, že jde o vybočení z toho, co je v Evropě považováno za konsenzus

K cestě místopředsedy sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa do Ruska ministr zahraničí uvedl, že před cestou komunistického politika upozornil na to, že žádná země EU podobnou delegaci do Ruska nevyslala. „Upozornil jsem ho, že je to vybočení z toho, co je v Evropě považováno za konsenzus. Byl bych rád, kdybychom určité mantinely respektovali,“ konstatoval Zaorálek. Na druhou stranu poukázal na to, že jako člen exekutivy nemůže poslanci něco nařizovat. A že „nemusí Parlament dělat to samé, co vláda".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…