Zaorálek prý Zemana varoval. Na ministerstvo chce v úterý vtrhnout velmi razantně

26.08.2019 17:05

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek má být v úterý jmenován ministrem kultury. Ještě den před svým jmenováním však raději vyrazil za prezidentem Milošem Zemanem a požádal ho, aby si dobře rozmyslel, jestli ho chce opravdu jmenovat ministrem kultury, protože se nepochybně bude stávat, že se neshodnou. Vedle toho Zaorálek prozradil, jak chce propojit českou kulturu a českou zahraniční politiku.

Zaorálek prý Zemana varoval. Na ministerstvo chce v úterý vtrhnout velmi razantně
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lubomír Zaorálek po vyhlášení výsledků voleb

„Já jsem panu prezidentovi řekl, aby si to dobře rozvážil, to co nás čeká zítra, protože mě připadá ten stav kolem Ministerstva kultury poměrně nedobrý a připadá mi, že je do toho třeba vstoupit poměrně energicky. A je dokonce řada věcí, které bude třeba podrobit jakési revizi a učinit v krátké době určitá rozhodnutí. A samozřejmě se nemusíme s panem prezidentem vždy shodnout, proto jsem ho upozorňoval, aby to dobře zvážil, protože můžeme mít také jiné důrazy,“ zahájil tiskovou konferenci Zaorálek. Jeho slova přenášely i kamery České televize.

Jedním dechem však dodal, že existují i věci, ve kterých se shodnou. Shodnou se např. na nutnosti chránit české památky.

„Mně připadá, že česká kultura neslouží tomu, jak by měla při prezentaci této země vůči okolnímu světu. Tam mi připadá, že bychom mohli činit daleko víc. Já jsem mu říkal, že kultura by mohla pomáhat budovat obraz této země,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že už jako ministr zahraničí viděl, že česká kultura může mít ve světě silný zvuk. Právě pomocí české kultury prý přitom bude možné otevírat dveře na jednání s celou řadou státníků.

Celkově Zaorálek zhodnotil setkání se Zemanem jako dobré. Shodli se prý především na tom, že od mládí rádi četli a Zaorálek prezidentovi sdělil, že by mohli být spojenci v boji za vyšší platy knihovníků. Podrobnější plány však rozkrývat nechtěl. Něco víc prý prozradí, až opravdu bude uveden do čela resortu.

„Zdá se mi, že dnes je tady dost horko a možná to těch čtyřiadvacet hodin ještě počká. Tak já bych vám dneska poděkoval, oceňuji, že jste tady strávili v tom horku takovou dobu a na zítřek bych vás pozval do Nosticova paláce. Jestli se takto můžeme domluvit, tak vám děkuji a já bych se tam vrátil k autu,“ ukončil své vystoupení před novináři Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…