Zaorálek prý v Číně posloužil především miliardáři Kellnerovi

01.05.2014 17:44

U českých médií vyvolala návštěva ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v Číně značnou pozornost. Ministr si vysloužil značnou kritiku za vyjádření o jednotě čínského území. Ozval se křik kvůli Tibetu. Svobodu pro Tibet přitom nepožadoval ani Václav Havel. Ale k čemu byla Zaorálkova návštěva vlastně dobrá? Komentátorka Olga Lomová v textu uveřejněném na serveru Deník Referendum prohlašuje, že pomůže především nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi.

Zaorálek prý v Číně posloužil především miliardáři Kellnerovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zatímco v Česku vyvolala cesta ministra Zaorálka do Čínské lidové republiky značný ohlas, čínská média si jí v podstatě nevšimla. Český ministr ostatně stvrdil jen postoj, kterého se česká vláda drží již léta. Samostatnost Tibetu totiž nepožadoval ani první český prezident Václav Havel a nepožaduje ji ani dosud žijící Dalajlama.

Snad bude Kellner v Česku platit daně, když mu česká vláda v Číně pomáhá

Prezident Zeman označil postoj současné české vlády za realistický, ale k čemu vlastně sloužil Zorálkův počin, když se nesetkal ani s čínským ministrem průmyslu, se kterým by možná mohl promluvit ve prospěch českých podnikatelů, ale podepsal pouze prohlášení, v němž se hovoří o oteplení vzájemných vztahů? Lomová má jasno.  

„V pozadí je patrný rukopis známých lobbistů ze smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce a také PPF. Je veřejným tajemstvím, že právě oni stáli za komickým výstupem ex-premiéra Nečase, který před časem odsoudil ,dalajlamismus'. PPF je také jeden z mála českých ekonomických subjektů, který pro své operace v Číně potřebuje dobré vazby na centrální vládu, neboť tam provozují bankovnictví na regionální úrovni a rádi by své podnikáni dále rozšířili a upevnili na úrovni celostátní,“ poznamenává autorka.

Pokud to tak je, pak Zaorálkova cesta nepomůže nezaměstnaným lidem v Česku, pomůže toliko nejbohatšímu Čechovi, Lomová však v závěru v nadsázce doufá, že pomoc české vlády snad Kellnera přiměje k tomu, aby ve své vlasti platil také daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…