Zaorálek se dnes sejde s íránským prezidentem

07.09.2015 6:17

Vyvrcholením čtyřdenní cesty ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Íránu dnes bude setkání s prezidentem Hasanem Rúháním. Také s ním bude český ministr probírat, jak vylepšit vzájemné diplomatické a obchodní vztahy, což je téma důležité i pro početnou podnikatelskou misi, kterou s sebou ministr přivezl.

Zaorálek se dnes sejde s íránským prezidentem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro navázání nových obchodů, které se budou moci plně rozvinout po očekávaném zrušení ekonomických sankcí vůči Teheránu. Ty by měly padnout díky průlomové červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu.

Právě obchodní kontakty, které v posledních letech utrpěly kvůli výhradám Íránu proti perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy a také kvůli západním protijaderným sankcím, mohou být podle Zaorálka důležitým prvním krokem pro zlepšení celkových vztahů. Ekonomická témata proto budou dominovat i při jednáních s ministrem průmyslu a obchodu Mohammadem Rezou Nematzadéhem a s ministrem hospodářství a financí Alím Tadžebníjou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …