Zaorálek se rozčiloval v ČT na Veselovského. Prý manipuluje fakta

22.05.2012 23:22

Marně přesvědčoval David Rath své kolegy v imunitním výboru. Otázkou, která nyní hýbě sněmovnou, je, zda Rath dostane příležitost i k marnému přesvědčování svých kolegů na zasedání sněmovny. Mezitím ovšem dojde prý k sebereflexi ČSSD celého Středočeského kraje. Avizoval to v Událostech, komentářích sociálnědemokratický místopředseda Lubomír Zaorálek.

Zaorálek se rozčiloval v ČT na Veselovského. Prý manipuluje fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Jednohlasné „ano“ řekl mandátový a imunitní výbor sněmovny v případu Davida Ratha – poslancům doporučil vydat ho k trestnímu stíhání. Bývalý středočeský hejtman strávil se svými kolegy dvě hodiny, ale nepřesvědčil je.

Ostře sledované jednání doprovázela náročná bezpečnostní a organizační opatření. Rathovo vydání bude hned prvním bodem červnové schůze sněmovny.



Rozpačité jednání

Podle místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Jany Kaslové bylo celé setkání velice rozpačité. David Rath se údajně nesnažil ani poslance přesvědčit o tom, aby mu nezabavovali imunitu, ale spíš je chtěl seznámit se svou verzí.

Totéž by Rath rád učinil i před celou Poslaneckou sněmovnou. Podle právního odborníka v Jana Wintra bude klíčovou osobou dozorující státní zástupkyně. „Bude to ona, kdo rozhodne, jestli k jednání PS připustí účast zadrženého poslance, nebo ne,“ domnívá se v Událostech, komentářích Wintr.

Podle Wintra by pro budoucnost případu bylo opatrnější, kdyby Lenka Bradáčová připustila Rathovo slyšení, byť třeba v neveřejné podobě.

„Je to nová situace. Nevíme, jak by byla zvážena ústavní stížnost, kdyby proběhlo jednání o Rathovi bez něj. Nemyslím si, že by to tak mařilo vyšetřování, kdyby bylo Rathovo slyšení neveřejné,“ věří Wintr.

Zaorálek: Ať Rath vystoupí

Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka by se měla sněmovna dohodnout v této situaci na společném postupu. „Jsem osobně pro to, aby David Rath vystoupil. Myslím, že i náš klub bude pro,“ věří Zaorálek.

Sněmovna by se na společném postupu měla dohodnout podle Zaorálka zejména proto, že se tu vytváří precedens pro možnou situaci do budoucna.

Něco podobného se děje i ve Středních Čechách. Vedení strany vyzvalo celé středočeské vedení k vyvození politické odpovědnosti. Také v samotném regionu už dvě organizace dokonce vyzvaly i radu kraje, aby přijala odpovědnost.

„Počkejte dva týdny, pak uvidíte, jak to bude vypadat ve Středočeském kraji. Výzva k rezignaci celého vedení dosud nemá obdobu,“ proklamuje Zaorálek. Rozčiloval se tak na moderátora Veselovského, který jej obviňoval z toho, že strana zatím nevyvodila z celé situace žádnou odpovědnost. Podle Zaorálka moderátor ČT manipuluje fakta.

Jak situace v kraji dopadne je ovšem otázkou. Rada se totiž odpovědnosti za jednání svého hejtmana ostentativně vzdává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…