Zaorálek si pozval velvyslance Ruska, chce vysvětlit seznam a film

01.06.2015 13:00

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si na odpoledne předvolal ruského velvyslance v ČR Sergeje Kiseljova, aby vysvětlil sankční seznam Moskvy, na němž jsou i čtyři čeští politici. Chce také vysvětlit ruský dokument o invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR v roce 1968, který podle odborníků zkresluje historii. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ministr je podle ní nedávno odvysílaným dokumentem hodně rozhořčen.

Zaorálek si pozval velvyslance Ruska, chce vysvětlit seznam a film
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Na seznam 89 evropských politiků a diplomatů, kteří mají zakázaný vstup do Ruska, Moskva zařadila i bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, poslance Marka Ženíška (oba TOP 09), europoslance Jaromíra Štětinu a bývalého eurokommisaře Štefana Füleho. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil sankční seznam za odpověď na protiruské sankce EU zavedené kvůli postupu Ruska na Ukrajině. 
   
Dokumentární film o "odtajněných stránkách" dějin Varšavské smlouvy vysílala ruská státní televize Rossija 1 v květnu. Podle jeho tvůrců byl pakt obranným spojenectvím bránícím sovětské spojence před "agresivní" Severoatlantickou aliancí. V tomto duchu televize obhajovala i invazi do Československa v srpnu 1968, která podle stanice představovala "skutečně vážnou zkoušku sjednocených ozbrojených sil Varšavské smlouvy". 
   
Historici tento dokument označili za návrat k propagandistickým metodám Sovětského svazu. Snímek už odsoudilo slovenské ministerstvo zahraničí. "Odvysílání tohoto dokumentu, který se snaží přepisovat dějiny a falšovat historické pravdy o takové stinné kapitole naší historie, poškozuje deklarované tradičně dobré slovensko-ruské vztahy. (...) Trváme na respektování pravdy i o událostech z roku 1968, které znamenaly pro Československo a jeho občany velkou a dlouhotrvající tragédii," uvedlo ministerstvo v prohlášení. Od ruské vlády Bratislava očekává kroky k zamezení zkreslování tragické části historie slovensko-ruských vztahů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…