Zaorálek, strýc z Ostravy. Pánbůh s námi a zlé pryč, zní ohlasy ke změně v ČSSD. A Chovanec sdělil, jaký vztah zaujmou k Zemanovi

15.06.2017 7:48

Strýc z Ostravy, jenž má odvrátit debakl ČSSD. Tak nazvala nového volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka analytička serveru Echo24.cz Lenka Zlámalová. Kritický vůči straně byl pak publicista Daniel Veselý na serveru Britské listy.

Zaorálek, strýc z Ostravy. Pánbůh s námi a zlé pryč, zní ohlasy ke změně v ČSSD. A Chovanec sdělil, jaký vztah zaujmou k Zemanovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Sociální demokraté se dostali do bodu, kdy už nemají moc co zkazit. Skoro všechno už totiž zkazili. Odstoupení Bohuslava Sobotky z postu předsedy sociální demokracie a volebního lídra byla pro záchranu strany před pádem do propasti jednociferné podpory podmínka nutná. Každý pokus, ať už jakkoliv riskantní, už může vyhlídky strany jen zlepšit,“ zmínila úvodem Zlámalová.

Původní text ZDE

Podle jejích slov je bod, do nějž se strana dostala, dílem právě premiéra a odcházejícího předsedy strany Bohuslava Sobotky. Především tedy jeho velkých strategických chyb a toho, jak moc se obával Andreje Babiše a ustupoval před ním.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

„Bohuslav Sobotka působí jako slušný, zdvořilý člověk. Nejspíš jím i ve skutečnosti je. Není ale dobrý politik. Není dobrý premiér. Ani nebyl svého času dobrým ministrem financí,“ podotkla Zlámalová.

Publicista Daniel Veselý pak na serveru Britské listy podotkl, že neschopnost sociálních demokratů je impozantní.

Původní text ZDE

„ČSSD tváří v tvář rekordně klesajícím preferencím vsadila na strategii, jež nemá s pravými sociálně-demokratickými myšlenkami pranic společného. Pakliže Bohuslav Sobotka de facto odchází do politického důchodu a předsedou strany se stává Milan Chovanec, jehož sociální cítění se postavilo na zadní před 12 uprchlíky, pánbůh s námi a zlé pryč,“ poznamenal Veselý s tím, že kosmetické úpravy přirozeně nemohou zakrýt donkichotské tápání, myšlenkové vakuum či hnědnoucí tendence sociálních demokratů.              

Podle jeho slov měl Sobotka k ideálům sociální demokracie blíže než Chovanec i Zaorálek. „Byť sám touhou po sociální rovnosti bez omezení rozhodně neoplývá,“ dodal.

„Asociálnost nejvyšších špiček ČSSD, tedy Chovance, Zaorálka a Sobotky, se manifestuje sveřepým odmítáním migračních kvót Evropské unie, a to i za cenu mastných pokut,“ uvedl.

Povšiml si však také úspěchu labouristů ve volbách ve Velké Británii. „Britští kolegové našich socialistů dokázali zformulovat progresivní politický program, který oslovil miliony mladých voličů, o čemž se ČSSD může jen zdát. Oproti tomu se čeští sociální demokraté bezcílně brodí myšlenkovou sterilitou a do popředí se dostávají úzkoprsí nacionalisté, plagiátoři a politické karikatury. Změny ve vedení ČSSD nejsou ani v nejmenším příslibem úspěchu v podzimních parlamentních volbách a jen stěží zastaví nevyhnutelný pád této údajně levicové strany,“ uzavřel Veselý.

Novým šéfem ČSSD je od dnešního dne ministr vnitra Milan Chovanec. Chce řešit vnitrostranické šarvátky, nikoliv však přesvědčovat prezidenta Miloše Zemana, aby byl ke straně vstřícnější. Řekl to v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Věřím, že teď všichni pochopili, že hra na vlastní sebezničení musí skončit. Kdo to nepochopil, je politicky naprosto nedospělý. Já využiji všechny možnosti, které mi dávají stanovy, abychom to vyřešili. Ale nejdřív je s nimi potřeba mluvit, mluvit, mluvit,“ řekl Chovanec.

 

„Chceme mít s prezidentem korektní vztahy, ale musí to být oboustranné: bez urážek, bez vměšování do ČSSD. Odmítám mít vazalské vztahy ke komukoli,“ podotkl pak na adresu hlavy státu.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…