Zaorálek v ČT prozradil, na čem se ohledně Ukrajiny dohodli se Zemanem

12.04.2015 21:21

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl hlavním hostem nedělního Týdne v politice na ČT24. Rozpovídal se o cestě prezidenta Zemana do Moskvy i o nové koncepci české zahraniční politiky, která se v jeho resortu zrodila. Došlo i na vztah k Rusku a obrovskou dynamiku zahraniční politiky.

Zaorálek v ČT prozradil, na čem se ohledně Ukrajiny dohodli se Zemanem
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s občany v Olomouci

Šéf české diplomacie není tolik překvapen rozhodnutím prezidenta Zemana neúčastnit se vojenské přehlídky v Moskvě, neboť o tom spolu diskutují už více než dva týdny. „Prezident od prvního okamžiku říkal, že chce jet do Moskvy uctít památku padlých, ale nebránil se výhradě, kterou jsem říkal, že účast na vojenské přehlídce jednotek působících na Ukrajině je problematická,“ konstatoval ministr. „I když můžeme mít různé názory, je tu snaha hledat dohodu,“ pochvaloval si dále.

Zdůrazňoval také, že to rozhodně není poprvé, co vláda s prezidentem našla kompromis. Prý si kabinet rozumí s hlavou státu mnohem lépe, než si předchozí pravicové vlády rozuměly s exprezidentem Václavem Klausem. „I když to někdy chvilku vypadá divoce, má smysl hledat cesty a budeme to tak dělat i dál,“ uvedl ministr.

Pokud jde o Ukrajinu, prezident prý přislíbil, že bude držet stejný kurz s vládou, a ministr tomu věří. Dohodli se prý mimo jiné na tom, že při případném ruském útoku na ukrajinský Mariupol bude třeba zaujmout ještě důraznější pozici než dosud.

Koncepce zahraniční politiky

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval i k chystané koncepci zahraniční politiky, která ještě není definitivně dotvořena, ale její základ obrysy lidé znají z médií. V první pracovní verzi zahraniční koncepce scházel např. důraz na lidská práva. Ministr jasně řekl, že šlo o text, který předem neschválil, a hodlá se obšírněji vyjádřit až k definitivní verzi. Ministerstvo se prý snaží jen důraz na lidská práva rozšířit o právo na kvalitní životní prostředí, sociální práva a tak podobně. „Tahle koncepce se snaží postihnout složitost současného světa. A nemůžeme vystupovat jako učitelé, kteří si myslí, že znají některé věci lépe než jiní,“ zdůrazňoval ministr. „My postupujeme s respektem k těm, kteří se dovolávají naší pomoci,“ shrnul svůj pohled ministr s tím, že musíme také postupovat tak, abychom byli schopni věci reálně měnit.

S koncepcí se Zaorálek obrátí i na prezidenta a v řadě bodů se snad shodnou. Ministr však také zdůrazňuje, že prezident Zeman je člověk s jasnými vlastními názory.

Pokud jde o Rusko, to se v tuto chvíli chová nestandardně, když porušuje mezinárodní smlouvy, ale za dva roky to může být zase jinak. Rusko musí podle ministra vědět, že je stále zváno ke stolu, pokud bude respektovat mezinárodní pravidla. „Víte, zahraniční politika je strašně dynamická, i málo kdo z expertů by si ještě před rokem dokázal představit, co všechno se na Krymu a celé Ukrajině odehraje,“ uzavřel své vystoupení ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…