Zaorálek vysvětloval, proč bychom neměli uznat referendum na Krymu. Ale úplně prý Rusko zavrhnout nechce

15.03.2014 13:05

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že není čas na to měnit strategii Česka vůči Rusku. Podle něj je třeba přimět Rusko, aby se vrátilo k diplomacii a mluvilo se i o jeho údajně ohrožených zájmech. Novou ukrajinskou vládu Zaorálek považuje za legitimní, zatímco referendum na Krymu v podmínkách, kde jsou všude tisíce vojáků, považuje za nepřijatelné.

Zaorálek vysvětloval, proč bychom neměli uznat referendum na Krymu. Ale úplně prý Rusko zavrhnout nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Postoje ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka vůči ukrajinské krizi mají mnoho kritiků, a to i v řadách sociální demokracie. Zaorálek podle některých vystupuje vůči Ukrajině s jednostranným zaujetím. „Nevím, co je jednostranné. Mně připadá, že situace na Ukrajině je složitá, a já rád absolvuji debatu o celé komplikovanosti té krize. Pak jsou ale věci, které mi připadají docela jednoznačné,“ říká ministr zahraničí v LN k postojům, které prezentuje.

Takovou jednoznačnou otázkou je pro Zaorálka nedělní referendum na Krymu o připojení k Rusku. „Například nemohu akceptovat referendum na Krymu – v prostředí, ve kterém máte desetitisíce vojáků,“ uvádí ministr. Podle něj je také mimořádně důležité, jak jsou u referenda zformulovány otázky.

„A tady už ty formulace otázek jsou podivné. V referendu by měla být jen jedna otázka a měla by být jednoduchá. A to ano či ne musí být něco, s čím se dá dál pracovat. Takže tady je skoro série důvodů, proč tento postup nelze akceptovat,“ je přesvědčen Zaorálek.

Ukrajinský parlament je legitimně zvolený

Navíc podle Lubomíra Zaorálka byl nový předseda krymského parlamentu instalován v době, kdy v té sněmovně byli vojáci s puškami. V takovém prostředí prý nejde snadno považovat věci za legitimní. Ministr sice uznal, že i na Ukrajině v Kyjevě byly použity třeba v parlamentu nestandardní postupy. „Ale vždy musíte posuzovat, do jaké míry je tam nějaká elementární legitimita,“ je přesvědčen Zaorálek.

Novou ukrajinskou vládu Zaorálek považuje za legitimní. Podle svých slov o tom starostlivě uvažoval. „Myslím ale, že jde říct, že ten ukrajinský parlament je legitimně zvolený. Já jsem v něm byl, vojáci v něm nebyli. Je pravda, že byl hlídán domobranou a že tam nebyla běžná policie. Ty poměry jsou krajní, na druhou stranu, mluvil jsem s poslanci – včetně opozičních, viděl jsem to prostředí. A vláda vznikla na půdě tohoto parlamentu, dosáhla většiny. Dá se tedy říct, že to je legitimní postup,“ řekl pro LN Zaorálek o vzniku nové vlády na Ukrajině. Připustil také, že bez souhlasu Majdanu by asi nová vláda neměla možnost přežít.

Má nyní Česko přehodnotit svou strategii vůči Rusku, které bourá mezinárodní pravidla? „Já si myslím, že v této chvíli je správné říkat, že nám jde o to, aby Rusko bylo partnerem u stolu, a vrátit ho k diplomacii. Přes to všechno, co se odehrálo, to nevidím jako argument, abych Rusku řekl: Skončili jsme!“

Není chvíle na vyhlášení nové strategie

Lubomír Zaorálek v LN zdůraznil obrovskou zodpovědnost, už prý proto, že si letos připomínáme sté výročí vzniku první světové války. „A nevyžaduje mimořádnou fantazii si představit, že z regionálního konfliktu vznikne konflikt, jehož důsledky si nelze ani představit,“ říká ministr zahraničí.

Jednoznačně se tak staví na stranu těch, kteří chtějí krizi řešit diplomatickými cestami tak, aby silové řešení nepřipadalo v úvahu. „Teď ale není chvíle na to, abychom vyhlašovali novou strategii. Ještě pořád bych trval na tom přesvědčit Rusko, že intervence není řešení jeho problémů. Říct mu: Jestliže máte pocit, že jsou ohroženy vaše zájmy, bavme se i o tom, kde jsou vaše zájmy ohroženy.“ Zaorálek dále uvedl, že v zájmu toho, aby se přestala používat síla, by měla být ochota přijmout i kompromis. Mluvit by se prý mohlo například o větší míře autonomie Krymu nebo ochraně menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…