Zaorálkova krajská ČSSD se postavila za Sobotku

30.10.2013 20:29

Moravskoslezští sociální demokraté stojí za předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Předsednictvo mu na dnešním zasedání krajského výkonného výboru ČSSD vyjádřilo plnou podporu. Myšlenku svolání mimořádného sjezdu strany výbor nakonec nepodpořil. Informoval o tom místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Zaorálkova krajská ČSSD se postavila za Sobotku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

"V další části usnesení je formulace, že iniciátoři hlasování předsednictva strany, které předsedu Sobotku vyzývalo k rezignaci, musí vyvodit zodpovědnost za to, co se stalo a co poškodilo sociální demokracii," řekl Zaorálek. Účastníci dnešního zasedání rovněž vyzvali poslanecký klub k jednotě a k tomu, aby plně podporoval předsedu strany.

Zaorálek řekl, že výbor nakonec nepodpořil svolání mimořádného sjezdu strany. "Zvítězil názor, že není čas na mimořádné sjezdy, ale je potřeba především ustavit vládu, věnovat se vládním povinnostem a plnění programu sociální demokracie," řekl místopředseda ČSSD. Sociální demokraté se podle něj musí snažit situaci vyřešit na úrovni vedení strany.

Bitva v ČSSD

ČSSD nyní řeší spor dvou stranických křídel zastoupených předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou Michalem Haškem. Spor se naplno rozhořel v neděli, kdy předsednictvo strany vyzvalo Sobotku, aby kvůli slabému volebnímu výsledku odstoupil z čela ČSSD. Nechtělo ho ani ve vyjednávacím týmu. Sobotka to však odmítl. Vyjednávací tým se ale nakonec v úterý rozpadl, když z něj odstoupili všichni členové: místopředsedové strany Michal Hašek, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a také šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. O složení nového týmu rozhodne grémium strany ve čtvrtek.

Bouřlivá povolební situace uvnitř sociální demokracie navíc pokračovala i dnes, když vyšlo najevo, že se pětice sociálních demokratů v sobotu po volbách zúčastnila utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, což většina z nich do dnešního dne popírala.

Kromě Haška se schůzky účastnil i Tejc, místopředsedové Chovanec a Zdeněk Škromach a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Kromě Chovance však všichni setkání, na něž Sobotka nebyl pozván, popírali. Přiznali jej až dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …