Západ je za Putinem pozadu, proto je agresivní. V zoufalství sahá i po terorismu, analyzuje Jaroslav Bašta

06.12.2015 10:09

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se ještě jednou začetl do nedávného projevu prezidenta Vladimira Putina o stavu Ruské federace a dospěl k několika závěrům. Putin prý hraje několik šachových partií současně a hraje je dobře. Západ buď jen pasivně přihlíží, nebo reaguje velmi opožděně a o to agresivněji. Neštítí se prý použít ani prvky terorismu.

Západ je za Putinem pozadu, proto je agresivní. V zoufalství sahá i po terorismu, analyzuje Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Vladimir Putin dokazuje, že je schopným šachistou, jako důkaz nabízí reálné politické kroky. Současně hraje partie na Ukrajině, na Blízkém východě i na domácí scéně a hraje je dobře. Tak vypadá svět hráče tzv. simultánky.  

„Tu dokáže hrát jen velmi dobrý šachista a může uspět jen tehdy, když od samého počátku má iniciativu a vnutí protivníkovi svůj styl hry. Soudobému vedení Ruské federace je třeba přiznat, že toto zatím zvládá na výtečnou. Velmi mu nahrávají chyby, kterých se dopouštějí hráči na druhé straně. Bez ohledu na to, zda se to odehrává na Ukrajině nebo na Blízkém východě, charakter jejich počínání je téměř stejný – bezradnost a pasivitu v hledání odpovědí na ruské kroky doprovázejí nepromyšlené radikální reakce s použitím prvků terorismu,“ píše Bašta v komentáři pro První zprávy.cz.

Celý text najdete zde

Pokus o teroristický útok se odehrál ve vztahu ke Krymu. Někdo se totiž pokusil zastavit přítok elektřiny na poloostrov z Ukrajiny a to z místních občanů udělalo v srdcích Rusy mnohem víc, než cokoli jiného. Do stejné skupiny absolutně nesmyslných kroků patří i sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami. Bašta za tím vidí snahu tureckého prezidenta Erdogana poštvat proti sobě NATO a Rusko, ale naštěstí se mu to nepodařilo a podle exdiplomata ani nepodaří. Rusko navíc sbírá důkazy o tom, že Turecko obchoduje s Islámským státem, což prý nakonec povede k pádu prezidenta Erdogama.

„V Sýrii se situace na bojišti musí vyvíjet o něco lépe, než jsme zatím informováni. Jinak si neumím vysvětlit jediný úlet v projevu V. V. Putina, který posléze opravoval jeho tiskový mluvčí – výrok o tom, že syrská armáda je pod ruským velením. (K úspěchu je třeba se přihlásit včas.) Pasáž o Sýrii považuji za nejsilnější část projevu,“ pokračuje Bašta.

Putin se prý postupně vypořádá se všemi státy, které podporují terorismus na území Ruska a nejsou člen NATO. Bát by se tak měl např. Katar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…