Západ, nebo Východ? Čtyři miliardy lidí nechtějí ani jedno

16.04.2023 22:15 | Ze sítí

„Amerika a její spojenci musejí odolat pokušení snížit se k taktice, která z nich nakonec udělá jejich autokratické protivníky. Odvolávání se na liberální řád, který byl nastolen po druhé světové válce, však k vítězství stačit nebude,“ píše britský týdeník The Economist a zdůrazňuje, že bychom si v aktuální situaci neměli vidění světa zjednodušovat jen na Západ a Rusko s Čínou. Na světě je totiž kromě těchto dvou bloků ještě dalších více než 100 zemí se čtyřmi miliardami obyvatel, které pojí zejména pragmatismus. Západní výzvy k obraně lidských práv je prý nechávají chladnými, obchod již však nikoliv. Své zájmy budou chtít podle listu tlačit i přes klimatickou politiku.

Západ, nebo Východ? Čtyři miliardy lidí nechtějí ani jedno
Foto: z internetu
Popisek: cold war 2

Popisovat svět rozdělený mezi oživený západní blok a autokratickou alianci Číny a Ruska je podle týdeníku The Economist dosti omezené pojetí aktuálního rozpoložení spojeneckých uskupení ve světě a vše má být značně komplikovanější.

Plátek upozornil, že už jen samotný Západ nelze vnímat jakožto jeden unitární blok, jelikož často naráží na svou nejednotnost, což má dokazovat i nedávná „zpackaná a marnivá“ cesta francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do Číny.

„A co je pro velký geopolitický zápas 21. století ještě pozoruhodnější, nejméně čtyři miliardy lidí, tedy více než polovina světové populace, žije ve více než 100 zemích, které si nechtějí vybrat stranu,“ uvádí list následně ještě větší argument rozporující jednoduché dělení na Západ a alianci Ruska s Čínou.

V článku zaznívá, že státy jako Indie a Saúdská Arábie uzavírají dohody napříč zeměmi a chtějí mít také větší vliv na světové záležitosti. „Nenechte se mýlit: tato polovina světa je natolik rozlehlá, že nikdy nebude jednat jako blok. Pokud však chcete pochopit, proč se cena ropy opět vyšplhala nad 80 dolarů, jak se přetvářejí dodavatelské řetězce nebo jaké jsou vyhlídky na mír na Ukrajině, jsou nezařazené země stále významnější součástí této rovnice,“ píše The Economist a pokládá otázku, kdo bude z oněch dvou uskupení tím, které si získá větší loajalitu v této části světa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

21:11 Osm hlasů se hledat nebude. Zdůvodnění soudu považuje STAČILO! za výsměch

Krajský soud v Liberci v úterý zamítl návrh na zneplatnění volby všech kandidátů ve volbách v Libere…