Západ prohrál dřív než Ukrajina. Přikázal: Budiž sankce. Ale světu to bylo jedno

17.03.2024 19:25 | Komentář

Francouzský prezident táhne na Rusa. Alespoň v prohlášeních. Říká mimo jiné, že pokud Ukrajina padne, půjde s ní dolů i důvěryhodnost Evropy. Jenže ta už je pryč, Západ prohrál bitvu o svou pověst mnohem dřív než Ukrajina tu o své území. Nejde jen o to, že si Rusko dovolilo se vzepřít. Ale když Západ zavelel k sankcím, zbytek světa na něj udělal dlouhý nos. Macron už nemá co zachránit, staré pořádky definitivně skončily.

Západ prohrál dřív než Ukrajina. Přikázal: Budiž sankce. Ale světu to bylo jedno
Foto: z internetu
Popisek: studená válka 2.0

Jak je známo, francouzský prezident Macron začal ohledně Ruska volit silnou rétoriku ve stylu „nemáme žádné limity“, „nemůžeme nechat Rusko vyhrát“ a „pokud Rusko na Ukrajině vyhraje, důvěryhodnost Evropy by spadla na nulu“, jak informoval The Telegraph. V tom ho podporují politici z východní Evropy, například lotyšský prezident.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53655 lidí

Jsou to moc hezká vyjádření, ale má to jednu chybu. Rusko už vyhrálo a Západ (myšleno tím ti, kdo se hlásí ke geopolitickému pořádku určenému Spojenými státy a jejich spojenci) prohrál. Co víc, prohrál mnohem dřív, než Ukrajina prohrála tu skutečnou válku, ve které nejde o vzletná slova, ale o počty hlavní a vojáků.

První „prohra“, při které byla pověst Západu nenapravitelně poškozena, byla už to, že si Vladimir Putin dovolil invazi na Ukrajinu zahájit. Marné byly všechny sliby o odvetě, následcích. Pokud veškeré strašení nedokáže vašeho soupeře přimět k tomu, aby od svých plánů upustil, vaše reputace utrpí. To byla první prohra, nicméně nebyla klíčová. Vzpomeňme na Irák, který za Saddáma Husajna napadl Kuwajt. Poté ovšem následoval trest. Kdyby bylo Rusko donuceno k tomu se z Ukrajiny stáhnout, dala se pošramocená pověst ještě zachránit.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15676 lidí
Jenže pak přišla druhá prohra. A to ta horší. V reakci na ruský útok na Ukrajinu byly schváleny sankce, které měly Rusko poslat ekonomicky na dno. Jenže neposlaly. Odpojení od systému SWIFT, sankce na výrobky, sankce na oligarchy a činitele Putinova režimu… To vše mělo zafungovat. Ale nezafungovalo. Právě to byla rána do důvěryhodnosti Západu, ze které se už asi nevzpamatuje. Rusko ukázalo, že je nejen možné i přes sankce fungovat, podle zpráv renomovaných agentur i prosperuje. Samozřejmě že ti, kdo nechtějí uvěřit, budou šermovat směnným kurzem rublu. Ano, západní zboží v Rusku bude stát víc. Jenže to není pro Rusy nic nového a také nic, s čím by se nedokázali smířit. Ač tomu mladá generace nevěří, je možné žít bez iPhonu.

Tuto prohru umocnilo, že k sankcím, které zavedl Západ, se zbytek světa nejen nepřidal, ale pomáhá tyto sankce i sabotovat. Jak s křikem připomínají někteří ekonomové, obchod s Ruskem sice ustal, masivně se ale zvedl obchod se státy s Ruskem sousedícími. Třeba s Kyrgyzstánem. A kam se asi všechno to západní zboží poděje?

Nepřišel za to žádný trest, žádné sekundární sankce za porušování sankcí. Západ dobře ví, že v takovém případě by proti sobě popudil příliš velkou část světa. Proto může ruské suroviny klidně kupovat Čína nebo Indie, nebo dokonce i Saúdové, kteří je použijí na domácí spotřebu a svoje nesankcionované prodají Západu. Proto si Rus sice připlatí, ale že by iPhone byl k nesehnání, nehrozí.

Nepomáhá ani to, že západním korporacím jsou sankce také celkem jedno. Dodají do Kyrgyzstánu, a jestli pak někdo jejich zboží přeprodá do zlého okupujícího Ruska, je nezajímá. Jich se nikdo neptal, jestli chtějí být ve válce, tak se neptají vlád, jak mohou vyvážet. Některé korporace Rusko veřejně opustily, aby se pak potichu a pod jinou značkou vrátily. Koneckonců, začala ekonomická krize a každý byznys se hodí. Korporace nebyly nijak zvlášť vlastenecké ani před invazí. 

Jenže všeobecné porušování sankcí důvěryhodnosti neprospívá. Všichni vědí, že sankce jsou dost bezzubé, protože kdyby zuby měly, Západ by se pokousal sám. Což si nemůže dovolit. Tato ztráta důvěryhodnosti se přitom zhoršuje, protože slíbený kolaps Ruska se nekoná ani v dlouhodobém horizontu, nikdo nemůže říct: „Vidíte, trvalo to, ale zafungovaly.“

To jsou prohry, které nenapravitelně poškodily pověst Západu, tím pádem i Macronovy „Evropy“. Ve vzduchu je cítit, že nový světový pořádek je na spadnutí. A přijde i přes odpor Spojených států a Evropy, které ztratily pověst těch, kdo pravidla nastavují. Rusko tomuto novému pořádku pouze otevřelo cestu a ukázalo, že král je nahý. I kdyby se nakrásně podařilo postup ruských vojsk na Ukrajině zastavit, i remíza je pořád vítězství. Slíbené zničení Ruska se nekonalo, Západ nedokázal prosadit svou vůli.

Třetí prohra, tedy ta vojenská a skutečná, kdy se Rusové nejen že nelekli západní techniky, ale pár kousků si dokonce odvezli do Moskvy, je pak jen třešničkou na dortu. Byť je nutné uznat, padl při ní další mýtus, totiž ten o převaze západní techniky a taktik. Malá, ale technologicky vybavená armáda se ukazuje jako žalostně nedostatečná proti těm, kdo myslí válku vážně.

Těžko tedy říct, jakou pověst Evropy se tedy Macron snaží zachránit. Důvěryhodnost „Evropy“ už na nule je. Možná má pocit, že i když žádná skutečná pomoc nebude, je potřeba alespoň křičet, aby se neřeklo. Možná je to marná naděje, že křik Rusy na určité linii zastaví. Ale to pošramocenou pověst nespraví. Iluze padla. Ironicky právě kvůli těm, kteří jí tak věřili.

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Macrónek ................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 18.03.2024 9:08:31
je divný patron. Doma má chronické rebélie, problémů čím dál více , ale jezdí exhibovat a kout pikle, plány jako byl ředitel zeměkoule. A vybírá si stejný druh, čeleď , aby si s nimi mohl notovat , plácat se po zádech a líbačky provozovat. Jejich selfíčka jsou jako z trapných komiksů. "Bojovníci" z poza rohu , válku chtějí za každou cenu. Slzám zmrzačených, pozůstalých , vdov a sirotkům nevěří, nezájem ! Bez válek a ničení si své politické kariéry nedovedou představit ! Šméčka. A diplomacie - dno. Diplomaté - jako darmožrouti. Poskoci militantů. ))))

|  8 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …