Zapadlo to: Papež k Ukrajině a našim výdajům na zbraně

30.05.2023 9:24

MONITORING Eduard Chmelár, slovenský analytik, se rozhodl citovat pasáže z textu papeže Františka, který dostala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Jde o text, v němž papež kritizuje válčení na Ukrajině a volá po omezení výdajů na zbrojení, neboť výdaje na zbrojení podle něj „špiní duši, špiní srdce, špiní celé lidstvo“.

Zapadlo to: Papež k Ukrajině a našim výdajům na zbraně
Foto: Vladimír Škuta
Popisek: Papež František navštívil před rokem romské sídliště Luník IX v Košicích. Přinášíme fotografie z knihy Amaro Papežis, tedy Náš papež

Slovenský historik, politický a mediální analytik, vysokoškolský učitel Eduard Chmelár upozornil, že se papež František postavil proti požadavku NATO vydávat dvě procenta na zbrojení. Chmelár citoval z knihy, kterou papež František věnoval slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové při její návštěvě ve Vatikánu, ale ze které podle Chmelára Čaputová nikdy necitovala. Jde o knihu, ve které se papež vyjadřuje proti válce na Ukrajině.

Podle Chmelára je čas některé pasáže z této knihy uveřejnit. Má za to, že teď je ten nejvhodnější čas. V předvečer bezpečnostní konference Globsec, jež se pravidelně koná na Slovensku a kterou Chmelár na sociální síti Facebook popsal jako „sabat militaristů“.

„Zastyděl jsem se, když jsem se dočetl, že v reakci na to, co se teď děje, se skupina států zavázala vydávat 2 procenta HDP na nákup zbraní. To je šílené! Skutečná odpověď nespočívá v dalších zbraních, v dalších sankcích, v dalších vojensko-politických spojenectvích, ale v odlišném nastavení, v jiném způsobu fungování současného globalizovaného světa. Bez současného skřípění zubů. V odlišném nastavení mezinárodních vztahů,“ napsal podle Chmelára papež v textu, který věnoval slovenské prezidentce.

Opakovaně prý zdůraznil, že vydávat další a další finanční prostředky na další a další zbrojení není správné.  

„Musíme vytvořit povědomí, že výdaje na zbraně špiní duši, špiní srdce, špiní celé lidstvo,“ zdůraznil podle Chmelára v textu papež s tím, že lidstvo se sice šlechetně zavazuje, že bude bojovat proti chudobě a proti hladomoru ve světě, ale v reálné politice místo toho vydává peníze na zbrojení, i když je podle papeže všem jasné, že každá válka situaci lidstva zhoršuje.

Podle Chmelára je papež František jedním z nejhlasitějších hlasů míru ve světě a slova nejvyššího představitele katolické církve by si z Chmelárova pohledu měli vzít k srdci všichni představitelé států NATO, protože papež podle jeho mínění neříká nic jiného, než že válka nemá vítězů, ale jen poražených.

Všechny své spoluobčany požádal, aby dál šířili myšlenky papeže Františka a stali se hlasem míru. Hlasem, který říká, že k míru se nedojde přes zbrojení, nýbrž jen přes diplomacii. A pokud se spolu nedokážou Moskva a Kyjev domluvit přímo, mají tak podle Chmelára učinit přes nějakého mezinárodního prostředníka, ale především musí jednat.

Eduard Chmelár promlouvá

Eduard Chmelár promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V této české kapitalistické demokracii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 30.05.2023 12:17:26
se papežova slova trvale, vědomě a dokonce zlomyslně obracejí. A stranou miliardářské propagandy nestojí ani katolická církev. Téměř všechna ta politická pakáž se zaklíná bohem, mírem, spravedlností a milosrdenstvím. Ale akorát hrabou, lžou, vraždí a zabíjejí!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…