Zaparkoval motorku a řekl: „Celé referendum v Británii je důsledkem krize britské politiky.“ Europoslanec Telička na Frekvenci 1

19.06.2016 19:20

Hostem nedělního Pressklubu Frekvence 1 moderátora Luboše Xavera Veselého byl europoslanec Pavel Telička (ANO). Na rozhovor dorazil na motorce. „V prvé řadě je to vášeň, byť v tomto věku umírněná, ale také praktické důvody, kdy bych jinak tento rozhovor nestihl,“ sdělil.

Zaparkoval motorku a řekl: „Celé referendum v Británii je důsledkem krize britské politiky.“ Europoslanec Telička na Frekvenci 1
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

„Včera večer jsem se vrátil ze zasedání z Evropského parlamentu, takže čerpám pouze z médií. Situace je nešťastná, zapadá do celé škatulky zpráv, které nedělají dobré jméno České republice v zahraničí,“ uvedl Telička k současným sporům ohledně reorganizace policie. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty byl podle něj vnímám jako profesionální. 

„Pokud selhává komunikace, jsou tady rozporná stanoviska a vyjádření, potom musí řadový občan spekulovat, zda nejde například o mocenský boj,“ dodal Telička s tím, že on sám se nechce vyjadřovat. Nechtěl však zároveň ani vyloučit možnost, že jde o válku policistů. Zmínil také to, že za útvarem stojí i státní zastupitelství.

„Otázka reorganizace policie není otázkou, u níž bych očekával, že by se o ní mělo debatovat na koaliční radě, nebo na půdě parlamentu. Pokud ta reorganizace je smysluplná, měla být připravena na základě jasné analýzy, mělo to být projednáno se všemi zúčastněnými, s vedoucími obou útvarů. V současné chvíli jde určitě o politizovanou věc,“ myslí si Telička.

Otázka brexitu 

Když Británie opustí Evropskou unii, rozruší se podle Teličky právní rámec i vztahy. Dopad to tak bude mít jak na Velkou Británii, tak na Evropskou unii i na Českou republiku. „Mělo by to dopad na zaměstnanost, na hrubý domácí produkt. Určitě by to dopadlo i na bezpečnost, neboť Británie je klíčovou zemí Evropy,“ doplnil Telička. 

„Celé referendum v Británii je důsledkem krize britské politiky,“ míní Telička. „Nemůžeme říci, že by britská politická garnitura byla tou nejsilnější za posledních několik let,“ podotkl také. Dodal, že výsledek referenda ovlivní i vztahy se Severním Irskem či Skotskem.

„Členství Česka v Unii je otázkou strategického zájmu. V případě, že by se Unie rozpadla, to má samozřejmě dopady i na naši zemi,“ pozastavil se Telička nad současným euroskepticismem, který vnímá u českých politiků.

Spolupráce s hnutím

Telička se vyjádřil také ke spolupráci s ANO, jehož členem však není. „Moje spolupráce se sestává především z komunikace s Andrejem Babišem. Spolupráce s ním není jednoduchá, ale to není ani komunikace se mnou. Ta komunikace je komunikací dvou lidí, kteří se respektují. A ano, máme na řadu věcí rozdílné názory,“ podotkl Telička a komunikaci pochválil. „Má vyhraněné názory, široký záběr, je také hodně provokativní. Odlišnost názorů v prvopočátku je do jisté míry účelová, neboť chce, aby ostatní lidé dokázali zargumentovat své názory,“ dodal. 

Své Telička řekl také k prezidentským volbám, kdy prozatím hnutí ANO nemá jasného kandidáta. „Dovedu si představit, že v případě nějakého kandidáta či kandidátky, bude-li zájem, přispěji svými zkušenostmi, aby kandidát uspěl,“ vyřkl Telička s tím, že konkrétnější být nechce. Sám kandidovat nechce. Lídr hnutí Andrej Babiš (ANO) v minulosti zmínil jména možných dvou kandidátů – ministra obrany Martina Stropnického a eurokomisařky Věry Jourové.

OKD – to byla poslední otázka, k níž se Telička vyjádřil. „Zdeněk Bakala určitě udělal nějaké chyby, minimálně v komunikaci, minimálně v tom, že možná delegoval kompetence na některé jiné lidi,“ uzavřel Telička, který v minulosti s Bakalou spolupracoval. Uhlobarona tak dokonce v rozhovoru nazval sociálně cítícím člověkem. Chyby totiž vnímá i u tehdejší vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…