Zaplaťte za Hitlera! Potupené Řecko vyčíslilo částku, kterou mu prý dluží Němci. A přidalo podrobnosti

15.07.2015 13:02

Německo dluží Řecku podle Atén na reparacích za druhou světovou válku téměř 280 miliard eur. Tato částka tak přesahuje celkový dluh země vůči Evropské unii. Zatímco Berlín jakékoli závazky vůči Aténám odmítá, Řekové tvrdí, že jejich výpočty jsou přesné a požadavky naprosto opodstatněné.

Zaplaťte za Hitlera! Potupené Řecko vyčíslilo částku, kterou mu prý dluží Němci. A přidalo podrobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Podle našich výpočtů by nám mělo Německo vyplatit přesně 278,7 miliard eur, včetně 10,3 miliard, které jsou tzv. vynucenou půjčkou,“ uvedl náměstek ministra financí Dimitris Mardas. Výpočet provedla parlamentní komise s nejvyšším soudem. Předběžně se odhadovalo, že by se mohla částka pohybovat mezi 269 a 332 miliardami eur. Mardas dále poznamenal, že podle Pařížské mírové konference z roku 1946 byla původně částka stanovena na 341,2 miliard dolarů. Otázka válečných reparací se znovu dostává do popředí ve chvíli, kdy jsou vztahy mezi Aténami a Berlínem velmi napjaté. Mimo jiné také kvůli požadavku Řecka na restuktualizaci dluhu.

Celý text v angličtině je ZDE

Snaha přinutit Berlín vyrovnat své závazky z druhé světové války, nabrala na naléhavosti s příchodem levicové Syrizy k moci. „Německo nikdy nezaplatilo za škody, které napáchalo na Řecku v době nacistické okupace země. Zločiny spáchané nacisty jsou stále živé a my máme morální povinnost pamatovat si, co naší zemi způsobily,“ prohlásil premiér Tsipras letos v březnu. Berlín jakékoli finanční závazky vůči Řecku od začátku odmítá a poukazuje na vyplacení 25 milionů dolarů v padesátých letech, což by v současné době dělalo asi 220 milionů dolarů a také vyplacení tehdejších 115 milionů německých marek obětem nacistické zvůle v šedesátých letech.

Před třemi lety německý parlament uveřejnil zprávu, ve které odhadl hodnotu tehdejší půjčky na 7,57 miliard eur. Nicméně Řecko uvedlo, že jde o jedenáct miliard eur. Řecko dle svých prohlášení považovalo tyto peníze pouze za úvodní splátku a očekávalo, že zbytek Německo doplatí po svém sjednocení. Němečtí nacisté okupovali Řecko v roce 1941 a i přes odpor řeckých partyzánů a dalších sil zemi ovládalo až do roku 1944. V souvislosti s podepsáním aktuální dohody mezi Řeckem a věřiteli v čele s Německem často ze strany kritiků zaznívá, že ponižující dohoda pro Řecko fakticky znamená pokračování tehdejší okupace.

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…