Zapšklý stařík Němec a odvážný Sedláček v mikině. Režisér Renč se zapojil do přestřelky k 28. říjnu

30.10.2014 18:36

Režisér Filip Renč obdržel vyznamenání z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. Ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls popisoval, jaké to je zavítat do Vladislavského sálu a převzít vyznamenání. Mluvil také o Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a vychválil odvážný krok Roberta Sedláčka, který na předání vyznamenání dorazil v mikině.

Zapšklý stařík Němec a odvážný Sedláček v mikině. Režisér Renč se zapojil do přestřelky k 28. říjnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Renč

„Byl to pro mě šok. Nikdy jsem nic takového neočekával a ani se necítím ještě na věk, kdy bych měl dostávat vyznamenání za zásluhy. Člověk vnitřně cítí, že by si ho možná zasloužili jiní, ale je to subjektivní rozhodnutí prezidenta,“ poznamenal hned v úvodu pořadu Renč. Vyznamenání by podle jeho názoru mělo být vzpruhou k další práci. „Já jenom nechápu, proč se tohle jmenuje Kauza dne, já žádnou kauzu dne neprožívám,“ pokračoval v reakci na název pořadu rádia Impuls.

Roberta Sedláčka obdivuju za odvahu

A co lidi, kteří předání vyznamenání kritizují? „Ať si také zkusí něco vytvořit,“ vzkázal jim Renč. Na adresu režiséra Jiřího Němce, který státní vyznamenání na protest vrátil, poznamenal, že je to zapšklý stařík a jen doufá, že jednou nedopadne stejně. Rozhodně ale odmítl myšlenku, že by dostal ocenění za dva volební spoty pro prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Pro prezidenta to sice mohl být náznak sympatií, ale vyznamenání prý bylo předáno za celé dosavadní dílo.

Své řekl také na adresu Karla Schwarzenberga (TOP 09). I on je prý velkou osobností, ale volby nakonec vyhrál Miloš Zeman. Renč si prý přečetl i jeho knihy. Nakonec v pořadu došlo i na mikinu vyznamenaného režiséra Roberta Sedláčka. „Já jsem mu říkal, aby si vzal sako, ale on si vzal obnošenou mikinu a já obdivuju jeho odvahu,“ podotkl režisér.

Závěrem poukázal na to, že vyznamenání v českém prostředí představuje spíše stopku. Je prý obtížnější se po vyznamenání zapojit do nějakých projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…