Zase Rakušan. „To já ne, to Piráti.“ A přišel výsměch

27.12.2022 14:29 | Ze sítí

Vedením státní Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) měl být od ledna pověřený právník Vladimír Chrástecký, dříve pravomocně odsouzený za nadržování zlodějům. Na místo bude zároveň vypsáno výběrové řízení. Napsal to dnes server Neovlivní.cz, kterému informaci potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). O Chrásteckého odsouzení ministr podle serveru nevěděl.

Zase Rakušan. „To já ne, to Piráti.“ A přišel výsměch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

„Pan Chrástecký bude pověřený řízením, na funkci poběží výběrové řízení,“ cituje server Rakušana. Výběrové řízení podle ministra zatím vypsané nebylo, není tak jasné, jak dlouho Chrástecký agenturu povede. Nyní stojí v čele legislativní sekce NAKIT.

Chrástecký byl před devíti lety pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. Soud mu uložil osmnáctiměsíční podmíněný trest a pětiletý zákaz vykonávat vedoucí funkci v orgánech veřejné moci. Podle verdiktu se Chrástecký podílel na zmanipulování řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila v červnu 2010 výkon trestu dvěma mužům odsouzeným k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Utekli do zahraničí a až po několika měsících byli zadrženi v Thajsku, odkud je přivezla česká policie.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Rakušan podle Neovlivní.cz uvedl, že o minulosti Chrásteckého nevěděl. Nominace do funkce v NAKIT byla podle ministra věcí Pirátů, kteří mají v resortu i ve vládě na starost agendu informačních technologií. „Já to vůbec nevěděl. NAKIT řeší náměstek od Pirátů, i vzhledem k tomu, že přejde pod digitální agenturu k (ministrovi pro místní rozvoj) Ivanu Bartošovi,“ uvedl Rakušan. „Jestli je to ale takhle, tak by určitě neměl být ředitelem,“ dodal ministr k Chrásteckému.

„O tomto pověření jsem byl těsně před svátky pasivně informován,“ sdělil Bartoš ČTK. „Vzhledem k tomu, že jsou veškeré informace o historické kauze veřejně dohledatelné, věřím, že toto dočasné pověření kolegové pečlivě vyhodnotili a vypsané výběrové řízení na plnohodnotného ředitele se všemi náležitostmi proběhne co nejdříve,“ dodal.

Chrástecký se podle serveru zatím k věci nevyjádřil. Server upozornil na to, že Chrástecký se pokusil pravomocný rozsudek za nadržování zlodějům po letech zvrátit, Robert Pelikán jako ministr spravedlnosti ale podat stížnost pro porušení zákona v jeho prospěch odmítl. Právník Vladimír Chrástecký prý nebyl pověřen vedením státní Národní agentury pro komunikační a informační technologie, šlo pouze o nominaci ze strany náměstka ministra vnitra, sdělila mluvčí STAN Sára Beránková dle iRozhlasu.

„Co krok, to nápad. Co nápad, to průšvih ... nejdřív rozvědka a ředitel zamotaný s lidmi z Dozimetru, teď pověřený ředitel NAKITu a další problém. Házet to na náměstka je sice možné, ale náměstek nemá kompetenci nikoho jmenovat šéfem podřízené instituce. Maximálně může dát svému šéfovi návrh. Jmenuje (pověřuje) a politickou odpovědnost nese ministr. Žádné ‚do třetice‘ snad už kvůli pověsti vnitra nepřijde,“ okomentoval situaci na svém facebookovém profilu někdejší jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek.

„Koukám, že pořád platí heslo Já nic, já Rakušan. Ministerstvo vnitra svěří řízení NAKIT muži, který byl odsouzený za nadržování zlodějům. Ministr od toho dává ruce pryč a standardně tvrdí, že o ničem nevěděl. Moje babička by nejspíš řekla: ‚Tenhle ministr je zadarmo drahý!‘,“ okomentoval to také poslanec za ANO Radek Vondráček.

„Změna s Fialovou vládou žije dál. A stejně tak výmluvy Rakušana, že o ničem nevěděl. Jestli to takhle půjde dál, brzy se dozvíme, že Rakušan nezná ani Rakušana,“ poznamenal komentátor Petr Holec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vypadá to,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 27.12.2022 15:59:34
že Babiš je proti petikolce světec. Amen.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…