Zase lež! Tentokrát s ropou. Babiš si na Fialu došlápl

28.04.2023 10:55 | Ze sítí

Bývalý premiér kritizuje toho současného za další jeho údajnou lež. Tentokrát se Andrej Babiš zaměřil na prohlášení Petra Fialy ohledně odstřižení EU od ruské ropy. Ta je podle něj do Evropy stále posílána, a dokonce ve větším množství, než to bylo v roce 2021. To, že se ruská ropa stále do Evropy prodává, jen s patřičným cenovým navýšením, potvrzuje i renomovaná zahraniční agentura. Co se týká vládních prohlášení o odstřižení od ruského plynu, podle Babiše nikdo neví, jaký plyn trubkami teče.

Zase lež! Tentokrát s ropou. Babiš si na Fialu došlápl
Foto: Screen Facebook Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš hovoří o ukrajinském obilí

„Tak tady máme další lež Petra Fialy o ropě, nebo jak se mění hrdinské prohlášení Petra Fialy v opak pravdy,“ začal bývalý premiér a šéf hnutí ANO svůj krátký video spot, který umístil na facebook.

„Dokázali jsme se shodnout, že se okamžitě odstřihneme od ruské ropy,“ prohlásil podle Babiše premiér Petr Fiala a Andrej Babiš se rozhodl, že jeho slova zpochybní.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
My jsme si nejprve ověřili, zda premiér Petr Fiala (ODS) skutečně tato slova řekl a nalezli jsme je v jeho vyjádření, které uveřejnilo mimo jiné Ministerstvo zahraničí na svém webu 31. května 2022, po jeho návratu z Bruselu.

„Jednání Evropské rady přineslo výborné výsledky. Ukázalo se, že EU je schopna zastávat jasný postoj proti Rusku a že je stále schopna zastávat jednotný postoj při podpoře Ukrajiny. Dokázali jsme se shodnout, že se odstřihneme od ruské ropy, která proudí po moři. Do konce roku omezíme odběr o devadesát procent ze současného množství. To jsou výrazná čísla a je to rychlý postup,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Sám Petr Fiala se tímto krokem pochlubil na svém twitteru, kde napsal: „Na Evropské radě jsme se shodli, že se chceme jako EU odstřihnout od ruské ropy. Okamžitě od ropy, co proudí po moři, což jsou dvě třetiny našeho dovozu z Ruska. Postupně pak i od dodávek skrze ropovody.“

Svůj tweet následně ještě doplnil konstatováním: „Podpoříme Ukrajinu přímou finanční pomocí ve výši 9 miliard eur a Evropské komisi jsme dali úkol, aby našla prostředky pro země, které se starají o ukrajinské uprchlíky.“

Na to reagoval Andrej Babiš v aktuálním videu na svém facebooku tím, že Fialova slova o odstřižení od ruské ropy byla skutečně dojemná.

„A realita?“ ptá se šéf ANO a přidává čísla, která Fialova slova dostávají do jiného světla.

„No, realita je taková, že dovoz ruské ropy za rok 2022 byl 4 162 000 tun. A v roce 2021 jenom 3 417 000 tun.“

„Takže ty dovozy stoupají, pane premiére,“ obrací se Babiš na Fialu a pokračuje.

„Tak jak jste to tam zařídil? No, samozřejmě, že to byla pitomost, že to byla zase lež. Protože vy o tom ani nerozhodujete,“ dodal bývalý předseda vlády s tím, že se rozhoduje ve Varšavě.

„A ty jedou dál! I když taky něco povídají,“ narážel předseda ANO zřejmě na to, že i přes některá prohlášení pokračuje dovoz ruské ropy i na této straně.

„Takže nadále jsme závislí od ruské ropy,“ uzavřel Andrej Babiš téma této suroviny.

„A ten plyn, co je v té trubce? Tak to pořádně nikdo neví, odkud jde,“ uvedl Babiš nakonec možná v narážce na prohlášení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN), který se na svém twitteru pochlubil, že Česká republika nedovezla v prvním čtvrtletí ani kubík ruského plynu.

„Strach. Ten se pro opozici stal prostředkem, jak sbírat politické body. Loni několik měsíců strašili, že když Rusko přeruší dodávky plynu, nezvládneme to. Zvládli jsme to. Za celé první čtvrtletí se z Ruska nedovezl ani kubík plynu,“ napsal Síkela.

Babišova slova ohledně dovozu ruské ropy potvrzuje i Agentura Bloomberg, která píše, že ruská ropa stále pohání Evropu, jen s pomocí Indie.

Podle ní veškeré sankce nezabránily tomu, aby země, jako je Indie, nakoupily levnou ruskou ropu, přeměnily ji na paliva, jako je nafta, a poslaly ji zpět do Evropy. Ovšem s patřičnou obchodní přirážkou.

„Indie je na dobré cestě stát se tento měsíc největším evropským dodavatelem rafinovaných paliv a zároveň nakupovat rekordní množství ruské ropy,“ píše Bloomberg a odvoláním na statistické údaje analytické firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hnus, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantek2 , 28.04.2023 13:07:02
FIALOVEJ5HNUS lhal lže a bude lhát dokud jich někdo nepozavírá

|  18 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…