Zase na vojnu? „Z toho mě vynechte,“ ozvalo se

10.07.2023 17:13

Bude znovuzavedena povinná vojenská služba? Některé evropské státy nad tím uvažují. Píše o tom server iDnes.cz, na sociálních sítích se k tomu vyjádřil elitní instruktor Pavel Černý a učitel na VŠE Tomáš Šalamon.

Zase na vojnu? „Z toho mě vynechte,“ ozvalo se
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Již příští rok by například Lotyšsko chtělo povolat všechny muže od 18 do 27 let na jedenáctiměsíční výcvik. Podle lotyšské ministryně obrany Inary Murniecové poskytuje Ukrajina jasný příklad toho, jak je důležité mít morálně odolné a dobře vycvičené obyvatelstvo, které by bylo připravené zatlačit zpět agresora. Mladí Lotyši se však do profesionální armády nehrnou, konsenzus nepanuje ani nad potřebou zavést brannou povinnost. 

S výcvikem branců začaly již v minulosti Švédsko, Dánsko i Norsko. O případných odvodech se pak podle serveru iDnes.cz debatuje v Polsku i v Německu.

„Byli byste vy pro takovýto krok i u nás? Kupříkladu na (smysluplně využité) 2 měsíce, věnované základnímu ovládání zbraně, zdravotní přípravě, pohybu v terénu, topografii apod?“ zeptal se s odkazem na článek na serveru iDnes. cz bezpečnostní instruktor Pavel Černý. Převážná odpověď diskutérů zní ano. 

Na twitteru se pak k tomuto tématu rozepsal učitel VŠE Tomáš Šalomon. „Z tohohle mě prosím pěkně vynechte. Riskovat jsem ochoten pro svou rodinu, ale ne pro tuto ani jakoukoliv jinou vládu. Obrana je služba, kterou od vlády draze kupujeme, tak ať si to laskavě nějak zařídí. Vyčpělé vlastenčení 20. století je snad už za námi,“ poznamenal. Po bouřlivé diskusi, v níž se mnohokrát zapojoval, dodal: „Debata se nám rozjela, to bylo cílem. Chtěl jsem poukázat na to, že žijeme v době, kdy čím dál víc lidí má dva i více pasů, pohybuje se globálně sám i jeho majetek, takže loajalita k jedné zemi/vládě je už prostě překonaná a čím dál víc nahrazovaná vztahem klient/dodavatel.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Můžete to převracet, jak chcete, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 10.07.2023 17:53:22
ale lidi na frontě prostě budou chybět a americká veřejnost by nerada viděla, kdyby na Ukrajině měli umírat američtí vojáci.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…