Zase paštikáři? Ne. Reportér řekl pravdu o Češích v Chorvatsku

05.07.2022 12:07

Prudké zdražování trápí nejen Českou republiku, ale potýká se s ním také zbytek Evropy. Pokud si myslíte, že růstu cen uniknete alespoň na dovolené, ve většině případů vás po příjezdu do vaší destinace mohou cenovky dosti nemile překvapit. Zdražování se podle reportéra CNN Prima News Patrika Kaizra projevuje také v oblíbeném Chorvatsku a tamní média již prý spekulují, že se to projeví na chování mnohých hostů. „Některá chorvatská média začala spekulovat o tom, že se z Čechů, ale potažmo i z dalších návštěvníků, stanou takzvaní ‚paštikáři‘,“ vyjevil.

Zase paštikáři? Ne. Reportér řekl pravdu o Češích v Chorvatsku
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Patrik Kaizr popisuje situaci v Chorvatsku

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Kaizr se po návratu z válkou zmítané Ukrajiny, kde tamní dění sledoval se štábem CNN Prima News, vydal do Chorvatska. To, co tam zjistil, se ve svátečním vysílání televize rozhodl vylíčit divákům, z nichž mnozí možná do této velmi oblíbené destinace plánují zamířit.

Hned zkraje reportér poznamenal, že v případě cesty do Chorvatska se máte připravit na trochu jiné cenové poměry, než jaké si můžete pamatovat z dřívějších návštěv této země rozkládající se podél jadranského pobřeží. „Zdražení je o 20 až 30 procent,“ zchladil Kaizr očekávání těch, kteří se těšili, že letos ušetří alespoň na dovolené.

„Je to znát na každém kroku... O 20 až 30 procent se zdražilo i v restauracích,“ shrnul reportér růst cen. Bude to prý mít specifické následky. „Některá chorvatská média začala spekulovat o tom, že se z Čechů, ale potažmo i dalších návštěvníků, stanou takzvaní ‚paštikáři‘,“ zaznělo ve vysílání CNN Prima News. Reportér se však setkal s úplně odlišným přístupem návštěvníků z Česka; ti mu v Rabacu řekli, že se chystají naopak kvůli cestovatelské covidové odmlce letos na dovolené nešetřit, ale naopak utrácet více než v předchozích letech před pandemií.

Tamní vláda očekává nový rekord v počtu turistů, kteří do země přijedou. A jak poznamenává ČTK, již v prvních šesti měsících roku do Chorvatska přijelo 5,7 milionu turistů.

Počty Čechů, kteří zamíří do Chorvatska, se dle Kaizra dají očekávat také hojné, objevovat krásy této balkánské země se má vydat až 850 tisíc lidí z Česka.

Mnoho z těchto lidí zřejmě využije kromě vlakového, autobusového a leteckého spojení při cestě k moři a do chorvatských hor také vlastní automobil. Potěšit by je tak mohlo chorvatské prodloužení zastropování cen pohonných hmot. Musí si dát ovšem pozor, kudy pojedou. „Benzínek na dálnicích se to netýká, ty mají jen o něco menší ceny než u nás v Česku, tedy 46 až 48 korun za litr benzínu nebo nafty,“ osvětlil reportér.

Pokud však již návštěvníci Chorvatska sjedou z dálnice, čeká je v porovnání s Českem příjemné překvapení v podobě ceny nafty přes 40 korun. U benzínu pak motoristé zaplatí 40, 50 korun za litr. U levnější nafty však podle Kaizra hrozí, že na malých benzínkách v budoucnu nebude – menší benzínové stanice se totiž kvůli zastropování cen nafty bouří s tím, že pro ně představuje její nákup a dovoz až přílišné náklady a oznamují, že zřejmě přistoupí k zastavení jejích dodávek a nadále budou nabízet už pouze benzín.  

Oproti loňsku je již Chorvatsko na 120 procentech turistického vytížení. Letos má být podle průzkumu Europ Assistance tato země nejčastějším cílem návštěvníků spolu s Itálií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…