Zase šibenice! nadává STAN. Ale prý je to jinak

01.02.2022 12:43 | Ze sítí

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) kritizuje demonstraci iniciativy Chcípl PES proti schválení novely pandemického zákona. Na akci se mimo jiné objevila řada šibenic, což podle Hraby odporuje slovům o svobodě. Právník a bývalý poradce Pirátů v koalici PirStan Ondřej Dostál ale upozorňuje, že šibenice jen symbolizují „oběšení“ ekonomiky, vzdělání nebo spravedlnosti.

Zase šibenice! nadává STAN. Ale prý je to jinak
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Malostranském náměstí v Praze se konala demonstrace proti novele pandemického zákona

Na demonstraci iniciativy Chcípl PES se před budovou Sněmovny sešlo dopoledne zhruba 400 lidí. Poslanci by dnes měli projednávat novelu pandemického zákona. Podle demonstrantů ale přijetí zákona omezí svobodu pohybu, podnikání, ochranu soukromí nebo právo na vzdělání. Na akci se objevila i řada šibenic, na nichž byli pověšeny pytle s názvy Ekonomika nebo Vzdělání.

Právě využití šibenic je problém podle senátora Hraby. „Akce s šibenicemi nemůže být žádnou demonstrací za svobodu. Žádnou svobodu pro výtržnosti a vyhrožování totiž český právní řád nedává. Právě naopak. Za tyto činy hrozí až tříletý pobyt ve vězení,“ napsal na svém twitteru.

 

 

Odpověděl mu ale bývalý poradce Pirátů Ondřej Dostál, který Hrabu upozornil, že jde jen o symbol.

„Šibenice nejsou vhodný symbol,“ uznal právník. Ale všimněte si, že „oběšenci“ jsou ekonomika, spravedlnost atd. Když se posuneme na racionálně-skeptickou úroveň debaty. Opravdu myslíte, že by se karantény přes SMS nebo zmocnění k omezením typu venkovní sport měly stát součástí právního řádu?! ptá se Dostál.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…