Zastánce uprchlíků „klepne pepka“: Všechno, co nechtějí slyšet, napsali ve významném médiu v USA

11.01.2016 8:35

Americký konzervativní komentátor Ross Douthat poslal přes Atlantik temné varování týkající se migrační krize. Pokud si nechceme rozhasit společnost, měli bychom okamžitě přestat na své území pouštět statné mladé uprchlíky. A kancléřku Angelu Merkelovou zbavit funkce dřív, než budeme nuceni tvrdě platit za její „šlechetné bláznovství“.

Zastánce uprchlíků „klepne pepka“: Všechno, co nechtějí slyšet, napsali ve významném médiu v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Anketa

Co soudíte o silvestrovském sexuálním násilí v Kolíně nad Rýnem a jiných městech v Německu?

hlasovalo: 11810 lidí

V úvodu svého komentáře pro New York Times Douthat shrnuje silvestrovské události v Německu. Připomíná, že v Kolíně nad Rýnem davy mužů severoafrického a blízkovýchodního vzezření obklopily německé ženy, které v ulicích města slavily příchod nového roku. Sexuálně je tito muži napadali, okrádali je. Dvě ženy dle Douthata dokonce nahlásily znásilnění.

Komentátor se pozastavuje nad tím, že ačkoliv k podobným událostem došlo i v dalších evropských městech, autority v prvé řadě útoky bagatelizovaly. Snad prý ze strachu, aby neukázaly, že uprchlická politika kancléřky Angely Merkelové, v rámci níž Německo poskytuje azyl masám běženců, se jeví jako neadekvátní.

Pozdní reakce na silvestrovské řádění již stála místo šéfa kolínské policie. Podle Douthata se však německá vláda stále spíše soustředí na popotahování znepokojených občanů – aktuálně prý uzavřela dohodu s Facebookem a Googlem s cílem omezit protiimigrantské komentáře. Kancléřka Angela Merkelová také údajně navíc minulý týden odmítla přiškrtit proud uprchlíků do země, k čemuž jí měl vyzvat bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer.

Mladí muži mezi uprchlíky

Konzervativní komentátor si následně tak trochu přihřívá polívčičku, když tvrdí, že konzervativci na obou březích Atlantiku již po desetiletí varují, že štědrá evropská imigrační politika, často jdoucí v protikladu k názoru běžných Evropanů, může destabilizovat kontinent. Ukazují prý zejména na obtíže spojené s asimilací, hrozbu radikalizace či vysokou pravděpodobnost propuknutí násilí v řadě evropských měst v kolínském či pařížském střihu. Výjimkou nejsou ani apokalyptické předpovědi islamizace evropského kontinentu.

Douthat přiznává, že dosud se pro Evropu jevila asimilační výzva jako něco nepříjemného, ale nikoliv nezvládnutelného. Migrační vlna však prý mění situaci. Problémem dle něho přitom nejsou ani tak obrovské počty uprchlíků, nýbrž vysoký podíl mladých mužů mezi nimi.

Komentátor v této souvislosti poukazuje na zjištění americké profesorky Valeri Hudsonové. Ta v komentáři pro Politico vypočítala, že 71 % žadatelů o azyl ve Švédsku za rok 2015 byli muži. Mezi mladistvými, kteří přicházeli do země na vlastní pěst, byl poměr mezi muži a ženami vychýlen ještě o něco více k prvně zmiňovanému pohlaví. Na jednu dívku připadalo 11,3 chlapců. Podle Hudsonové by se v brzké době tento trend mohl negativně podepsat na občanském pořádku či bezpečnosti. Douthat k tomu dodává, že mnoho z příchozích mužů vnímá ženy diametrálně odlišným způsobem, než jak je zvykem v Evropě.

Jestli má Evropa ustát migraci z odlišných civilizačních okruhů a nepřijít o své hodnoty, nesmí dle amerického komentátora přijímat najednou miliony běženců, zvláště pokud mezi nimi dominují mladí muži. Německo, které ve velkém přijímá na své území mladé mužské uprchlíky, si dle Douthata zadělává na velké problémy. Mohlo by se mu prý stát, že až polovinu jeho populace do čtyřiceti let budou v důsledku politiky slučování rodin tvořit přistěhovalci z Blízkého východu a severní Afriky.

Merkelová musí od válu

„Pokud si myslíte, že stárnoucí, sekularizovaná a až doposud převážně homogenní společnost je schopná mírumilovně pojmout migraci takových rozměrů a kulturní rozmanitosti, pak jste na dobré cestě stát se mluvčím současné německé vlády,“ ironicky podotýká Douthat.

„A také jste blázni,“ dodává. Proč? Dle Douthata zkrátka proto, že zvyšující se podíl přistěhovalců na úkor rodilé populace může v takové společnosti vyvolat pnutí, které by se mohlo lehko zvrhnout nejenom v páchání terorismu, nýbrž obrodit politické násilí 30. let 20. století, kdy se Německo pomalu ale jistě sunulo k nacistické éře. Střety rodilých obyvatel a islamistů v ulicích jsou dle komentátora prozatím fikce, o které ve své nejnovější novele ‚Podvolení‘ píše francouzský spisovatel Michel Houellebecq. Německo je ale prý na dobré cestě tuto fikci převést do reálného světa.

„Nemusí se to stát. Ale musíte být obezřetní a dělat vše pro to, abyste tomu předešli. To znamená zavřít německé hranice před nově příchozími, začít deportovat tělesně zdatné mladé muže a vzdát se pošetilé iluze, že Německo se může z hříchů své minulosti vykoupit bezhlavým lidumilstvím dneška,“ radí americký komentátor.

Nekompromisní je Douthat ke kancléřce Angele Merkelové. Natvrdo říká, že musí jít od válu – aby její země a celý evropský kontinent, který má prý pod palcem, nemusel zaplatit příliš vysokou cenu za její šlechetné bláznovství.

Celý komentář v angličtině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …