Zastání pro Volného. Z překvapivého místa. Ne bez odpovědi

08.07.2021 7:35

Nezařazený poslanec Lubomír Volný se zlobí, že byla omezena jeho ústavní práva. Jenže narazil na pirátského poslance Tomáše Vymazala. A dočkal se zastání z nečekané strany. Exposlanec za ODS Petr Tluchoř konstatoval, že úcta k demokracii se pozná podle toho, že slovo dostane i ten nejslabší a nebude mu odebráno. I když je to třeba „primitiv“. Konzervativní komentátor Martin Schmarcz nabídl jiný pohled.

Zastání pro Volného. Z překvapivého místa. Ne bez odpovědi
Foto: Hana Brožková
Popisek: Po exekuci následovala další

V Poslanecké sněmovně bylo ve středu zase jednou pořádně živo. O velký rozruch se postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný, který se přihlásil do debaty o hlasování v karanténě v podzimních volbách do Sněmovny, ale po pěti minutách, které mu byly vyhrazeny, odmítl opustit řečnický pultík. Vyvést ho musela policie, která na sociální síti Twitter k incidentu uvedla, že „při zákroku byly použity donucovací prostředky hmaty a chvaty, ke zranění osob nedošlo".

Během zákroku policie proti poslanci Volnému byly ve Sněmovně vypnuty kamery a schůze byla přerušena. Poté, co Volný ze sálu nedobrovolně odpochodoval, jednání poslanců pokračovalo.

Jenže Lubomír Volný si řekl, že to tak nenechá a vyložil svůj pohled na to, co se stalo.

Volný tvrdí, že došlo k porušení jednacího řádu Sněmovny a k porušení Ústavy ČR, když bylo řadovým poslancům omezeno právo vystoupit na jedenkrát pět minut.

„Předseda sněmovny i Sněmovna porušili vlastní jednací řád a omezili vystoupení řadových poslanců na 1x5 minut. Nezbylo než na toto porušení Ústavy covidovou mafií upozornit veřejnost prostorovou obstrukcí,“ zvolal na Twitteru.

Chtěl také vědět, proč byly během příchodu policie vypnuty kamery.

„Kdo nařídil vypnutí kamer ve Sněmovně v průběhu zákroku vůči ústavnímu činiteli, jehož ústavní práva porušila Sněmovna i její předseda nezákonným zkrácením doby vystoupení na 1x5 min?“ otázal se.

Spisovatel Jiří Padevět mu doporučil, aby se projel metrem, tam budou kamery zapnuté. „Jeďte metrem, tam budou kamery zapnutý.“

Volný

Volný

A tady narazil.

Pirátský poslanec Tomáš Vymazal prohlásil, že kamery sice byly vypnuté, ale on viděl postup policie na vlastní oči a může říci, že strážci pořádku jednali naprosto profesionálně. Poslance Volného označil za „divou zvěř“.

„Viděl jsem dnes na vlastní oči celý průběh vyvádění Volného z jednacího sálu Poslanecké sněmovny a mohu konstatovat, že zásah příslušníků ochranné služby Policie ČR byl proveden s rozumem a naprosto profesionálně. Jejich sebeovládání tváří v tvář téhle divé zvěři je obdivuhodné.“

Volný

Exposlanec za ODS Petr Tluchoř se Volného zastal.

„Skutečná láska a úcta ke svobodě, svobodě projevu, ale vlastně k jakékoli opravdové svobodě a spravedlnosti se projeví ve chvíli, když ji berou tomu nejslabšímu. Možná nejhloupějšímu, nejošklivějšímu, nejprimitivnějšímu...“ konstatoval někdejší poslanec.

Proti němu se postavil konzervativní komentátor Martin Schmarcz. „Hele, Petře, ale on nemluvil. Jen tam seděl,“ pravil Schmarcz.

Volný

Volný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…