Zastaralá vakcína. Asi první věc, na které se shodli Flegr a Beran

12.11.2021 9:45

Jen vysoká míra proočkovanosti má podle politiků a některých odborníků zabránit šíření epidemie a ochránit naše životy. Vláda přistupuje k přísným opatřením, aby donutila očkovat další a další lidi. Za poslední týden se tak v Česku naočkovalo čtvrt milionu lidí. Aspoň jednu dávku má 70 procent dospělých, ukázala aplikace Chytrá karanténa. A do toho vstupují se šokujícím zjištěním Flegr s Beranem: „Očkujeme zastaralou vakcínou.“

Zastaralá vakcína. Asi první věc, na které se shodli Flegr a Beran
Foto: Repro XTV
Popisek: Vakcinolog, profesor Jiří Beran

Epidemilog Jiří Beran a evoluční biolog Jaroslav Flegr byli hosty pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS, kde poukázal na velký problém kolem vakcín proti covidu. Lidé se prý stále očkují těmi, které už nereagují na nové mutace.

Odolnost aktuálně používaných vakcín hlavně vůči nakažlivější mutaci delta ale není tak vysoká a experti proto apelují na farmaceutické firmy, aby začaly s novou výrobou. „My si musíme přiznat, že delta změnila pravidla. To, na co jsme spoléhali u vakcín, už neplatí,“ upozorňuje Flegr.

Původní zdroj ZDE

Očkovaní nakazí ostatní oproti neočkovaným asi s poloviční intenzitou, ale vakcíny nezaručují bezinfekčnost. Dělat hromadné akce pro očkované a myslet si, že je to v pořádku, je nesmysl,“ konstatuje evoluční biolog.

Beran mu vzápětí dává za pravdu, že současné vakcíny zastaralé: „Určitě. Je to jedna ze zásadních věcí. Máme asi pátou antigenní variantu viru, vakcíny byly vyvíjeny vůči původnímu kmeni. Je to stejné, jako když přijde člověk do ordinace a chce být očkován proti chřipce, ale já musím najít loňskou vakcínu. On řekne, že loňskou nechce, ale požaduje aktuální,“ přibližuje Beran.

S tím, že vakcíny chrání pouze částečně je podle Berana potřeba začít něco neprodleně dělat. „Je potřeba vyvinout tlak na firmy, aby změnily výrobu,“ apeluje epidemiolog. Kvůli deltě účinnost vakcín opravdu klesla, někdy i o desítky procent.

Proto je podle odborníků potřeba vyvíjet nové látky, jako tomu je u jiných nemocí, jejichž viry postupem času mutují. Vakcínu účinnou vůči nakažlivější variantě delta už testuje například zatím nepříliš známá americká farmaceutická společnost Gritstone.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…