Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného

04.03.2024 17:29 | Monitoring

Bývalý důstojník Armády České republiky, vojenský lékař Marek Obrtel, varuje, že si premiér Petr Fiala může rozmyslet své odmítnutí nápadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a může se přidat k iniciativě na vyslání vojáků na Ukrajinu. „Je možné, že za pár dní Fiala své stanovisko změní, tomu bych se vůbec nedivil,“ uvedl Obrtel s tím, že k Macronovu nápadu se pomalu hlásí další země. Západ totiž podle Obrtela vidí, že na Ukrajině prohrává, a tak by se mohl pokusit vyvolat otevřený konflikt s Ruskem.

Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Obrtel je předsedou iniciativy Národní domobrana, která se účastnila zemědělských protestů v Praze před dvěma týdny, konkrétně odpolední demonstrace na Malostranském náměstí. Národní domobrana je od té doby v hledáčku policie, která prošetřuje možný přestupek proti zákazu nošení armádních uniforem lidí mimo aktivní vojenskou službu. Proti nošení uniforem Národní domobranou se ohradila na sociálních sítích dokonce i Armáda ČR.

„To jsou nepodložená tvrzení, tahle situace už tady byla v minulosti několikrát a bojovali jsme s tím už v roce 2016. Tehdy jsme měli na stejnokrojích nějaké insignie, které opravdu mohly připomínat armádní uniformu, ale od té doby jsme se poučili a splnili jsme všechno, co tehdy policie požadovala. Takže ten humbuk je úplně zbytečný, je to, jako kdybychom nosili stejné rifle jako armáda, když to tak přirovnám,“ vysvětloval Obrtel v pořadu Aby bylo jasno.

Národní domobrana podle něj vznikla vlastně proto, že aktivní zálohy jsou od roku 2016 po změně zákona v zásadě pobočníkem Armády ČR, která je může vyslat třeba na zahraniční mise. „My tak cítíme, že území České republiky není nikým chráněno a bráněno, a tak chceme fungovat vlastně jako druhá aktivní záloha a spolupráci s armádou se nebráníme. Ale určitě nijak nezneužíváme její symboly, jak tvrdí, opakuji, že nemáme shodné insignie, je to jako porovnávat jablka a hrušky,“ dodal Obrtel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…