Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného

04.03.2024 17:29 | Monitoring

Bývalý důstojník Armády České republiky, vojenský lékař Marek Obrtel, varuje, že si premiér Petr Fiala může rozmyslet své odmítnutí nápadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a může se přidat k iniciativě na vyslání vojáků na Ukrajinu. „Je možné, že za pár dní Fiala své stanovisko změní, tomu bych se vůbec nedivil,“ uvedl Obrtel s tím, že k Macronovu nápadu se pomalu hlásí další země. Západ totiž podle Obrtela vidí, že na Ukrajině prohrává, a tak by se mohl pokusit vyvolat otevřený konflikt s Ruskem.

Zastírací manévr? Fiala tvrdí, že vojáky na Ukrajinu nepošle. Muž zkušený válkou tuší něco jiného
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Obrtel je předsedou iniciativy Národní domobrana, která se účastnila zemědělských protestů v Praze před dvěma týdny, konkrétně odpolední demonstrace na Malostranském náměstí. Národní domobrana je od té doby v hledáčku policie, která prošetřuje možný přestupek proti zákazu nošení armádních uniforem lidí mimo aktivní vojenskou službu. Proti nošení uniforem Národní domobranou se ohradila na sociálních sítích dokonce i Armáda ČR.

„To jsou nepodložená tvrzení, tahle situace už tady byla v minulosti několikrát a bojovali jsme s tím už v roce 2016. Tehdy jsme měli na stejnokrojích nějaké insignie, které opravdu mohly připomínat armádní uniformu, ale od té doby jsme se poučili a splnili jsme všechno, co tehdy policie požadovala. Takže ten humbuk je úplně zbytečný, je to, jako kdybychom nosili stejné rifle jako armáda, když to tak přirovnám,“ vysvětloval Obrtel v pořadu Aby bylo jasno.

Národní domobrana podle něj vznikla vlastně proto, že aktivní zálohy jsou od roku 2016 po změně zákona v zásadě pobočníkem Armády ČR, která je může vyslat třeba na zahraniční mise. „My tak cítíme, že území České republiky není nikým chráněno a bráněno, a tak chceme fungovat vlastně jako druhá aktivní záloha a spolupráci s armádou se nebráníme. Ale určitě nijak nezneužíváme její symboly, jak tvrdí, opakuji, že nemáme shodné insignie, je to jako porovnávat jablka a hrušky,“ dodal Obrtel.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49986 lidí
Obrtel vystoupil z Armády ČR kvůli nesouhlasu s politikou NATO a Spojených států. „Já jsem se v rámci NATO vždy snažil pociťovat ty dobré věci, ten systém obrany a pravidla, například v mé profesi vojenského lékaře. Jenže v té politicko-vojenské rovině byla ta realita jiná, tam jsem zjistil, že NATO je o něčem jiném, a bylo to pro mě velké zklamání. Je to potřeba lidem říkat, čemu to vlastně sloužíme a proč děláme užitečné idioty organizaci, která páchá válečné zločiny,“ uvedl bývalý vojenský lékař, který sloužil i v Afghánistánu.

NATO podle něj mělo zaniknout spolu se zánikem Varšavské smlouvy. „Tam už pro jeho existenci nebyl důvod. A rozšiřování Aliance o další členy, jako jsme byli v roce 1999 my, Polsko a Maďarsko a později další, to byl zárodek pro dnešní konflikt na Ukrajině. Bylo to postupné dobývání území blíže k ruským hranicím, a to se projevilo zejména po přístupu Albánie, Černé Hory a dalších,“ prohlásil Obrtel.

Ten dále přednesl, jaký by mohl být další vývoj konfliktu na Ukrajině. „Tak ukrajinský konflikt je podle mě v zásadě u konce kvůli ruské převaze a jedna z variant je, že Západ nenechá Ukrajinu padnout a půjde do otevřeného střetu s Ruskem. O tom se otevřeně mluví v Pentagonu i u britských sil a vezměme si třeba našeho generála Karla Řehku, který pořád mluví o mobilizaci a povinných odvodech. Západ cítí, že jiné cesty už moc není. Ale na ukrajinských životech jim nezáleží, jde jen o mocné muže, kteří tu válku objednali a mají z ní prospěch,“ řekl Obrtel.

„Ukrajinský národ se nechat zneužít, zotročit ve prospěch zájmů Západu, Ukrajina už dnes opravdu škodí jen sama sobě a jde tady o bytí a nebytí toho státu. Přeju si, aby se tomu už ten ukrajinský národ vzepřel a zabránil dalším statisícům obětí. Je kolem toho ale u nás velká hysterie dodávat další a další železo a nutit Ukrajinu nadále bojovat,“ pokračoval bývalý armádní důstojník.

Na summitu v Paříži minulý týden Emmanuel Macron nevyloučil zapojení vojáků NATO na Ukrajině, což mimo jiné odmítl i premiér Petr Fiala. Obrtel ale varuje, že může jít jen o zastírací manévr. „Překvapilo mě, že premiér Fiala odmítl možnost vyslání českých vojáků, já bych od něj a ministryně obrany Černochové a generála Řehky popravdě čekal něco jiného, ale on to může taky být jen vypočítavý tah. Nebylo to totiž tak jasné stanovisko jako třeba od premiéra Fica. K tomu celému je takový hezký slogan, že Fico chtěl z Paříže přivézt mír, ale Fiala nám přivezl válku. Takže od Fialy to může být tah, že v první chvíli to sice zavrhne, ale už teď jsou státy, které s Macronem souhlasí, jako Litva a Estonsko a je možné, že za pár dní i Fiala své stanovisko změní. Tomu bych se vůbec nedivil,“ dodal předseda Národní domobrany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…