Zastřelit! Čeští mládežníci chtějí stávkovat ve školách. A je veselo

04.03.2019 13:44

Školačka, která odstartovala další debaty o změně klimatu ve Švédsku svou školní stávkou, má své následníky i v Čechách. Studenti středních škol se chystají protestovat i zde, a to 15. března. Rozhovor s nimi přineslo Rádio Wave. „Všichni ministři školství asi tak za posledních dvacet let by měli být za ranního rozbřesku zastřeleni a spolu s nimi většina jejich poradců a spolupracovníků,“ hodnotí za studenty zodpovědnou vzdělávací soustavu mediální expert Petr Štěpánek.

Zastřelit! Čeští mládežníci chtějí stávkovat ve školách. A je veselo
Foto: Repro Rádio Wave
Popisek: Středoškolská aktivistka Lucie "Lála" Myslíková

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg je jméno školačky, která v minulém roce způsobila menší pozdvižení, když zahájila první školní stávku kvůli změně klimatu. Její slova zřejmě inspirovala další nezletilé, aby ji napodobili. Skupina studentů a studentek středních škol z celé České republiky prý vydala prohlášení, se kterým se přidávají k mezinárodnímu studentskému boji za klima. V pátek 15. března vyjdou do ulic a připojí se ke globální stávce za klima, inspirováni zmíněnou šestnáctiletou švédskou aktivistkou a dalšími studenty po celém světě, kteří stávkují už teď. Alespoň tak o tom informovalo Rádio Wave Českého rozhlasu, které přineslo rozhovor s Lucií „Lálou“ Myslíkovou a Petrem Doubravským, dvěma studenty, kteří se hodlají zúčastnit.

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

V rozhovoru mimo jiné zaznělo: „Mně je třeba sedmnáct a my nemáme… Prostě, máme posledních 12 let na to, abysme něco dělali, a já nějakým způsobem vlastně nemám čas na to, abych teď vystudoval školu, aby se ze mě jako nějakým způsobem stal vědec, nebo aby se ze mě stal politik. Já se vlastně snažím dělat to, co je v rámci mých možností,“ zaznělo od Doubravského. Myslíková k tomu doplnila: „Teď je ten nejvyšší čas panikařit a naprosto souhlasím s Gretou, že se o tom musíme bavit tak, jako kdyby nám hořela střecha, protože nám hoří střecha nad hlavou a ten čas panikařit je už dávno a je i teď. Takže není proč si skrývat hlavu pod polštářem a říkat si, že nic takového jako klimatická změna není. Moderátor pak dodal, že dotyční zmiňují, že jsou generace, která to musí zachránit, a otázal se, jak se k tomu staví generace předtím. „My vůbec nejsme ta generace, která to teď musí zachránit. My už jsme ta generace, která s tím paradoxně už nemůže udělat nic než… Nic než jako nejít do školy a stát, stát několik hodin v ulicích. Myslím si, že generace našich rodičů jsou zodpovědný za změny klimatu, a my se vlastně tolik neptáme, co si o tom… Nebo vlastně se ptáme, co si o tom myslí, ale nějakým způsobem nás to jako neovlivní v tom, co děláme, protože jde o naši budoucnost, nejde úplně o jejich budoucnost, a snažíme se napravit to, co generace před námi zkazily,“ vyváděl moderátora Doubravský z omylu.

Jejich počínání si všiml mediální expert Petr Štěpánek a velice sarkasticky ho okomentoval. „Pokud si poslechnete tyhle produkty našeho školského systému, respektive fantasmagorie, co jim lezou úst, a docvakne vám, že tohle je výsledek práce naší vzdělávací soustavy, nemůžete nedojít k závěru, že všichni ministři školství asi tak za posledních dvacet let by měli být za ranního rozbřesku zastřeleni a spolu s nimi většina jejich poradců a spolupracovníků, ať už z řad úředníků, nebo inkluzívních i jiných zločinců z neziskového sektoru,“ říká Štěpánek a dodává, že se jedná o nadsázku, zřejmě poučen svým výrokem o podminování ČT. „A propos. Pokud jsou tohle autentičtí reprezentanti současného skautingu, nezbývá než konstatovat, že Skaut-Junák zcela zaslouženě dopadne dříve či později jako Kuratorium nebo Socialistický svaz mládeže,“ doplňuje ještě z druhého soudku Štěpánek.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …