Zastropujeme ceny ruského plynu, pohrozila Leyenová. Tak žádný ruský plyn nebude, vzkázal Medveděv

02.09.2022 16:43

Země G7 se dohodly na zavedení cenového stropu na ruskou ropu i ropné produkty a hovoří se i o podobném kroku u plynu v rámci Evropské unie. Před takovým návrhem, který podporuje i předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, přitom bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval s tím, že se má Evropa při jeho uvedení do praxe připravit na úplné zastavení ruského plynu. „V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn,“ upozornil Leyenovou.

Zastropujeme ceny ruského plynu, pohrozila Leyenová. Tak žádný ruský plyn nebude, vzkázal Medveděv
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Dmitrij Medveděv

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí
Nejvyšší ekonomičtí představitelé ze skupiny vyspělých zemí G7 se v pátek podle The New York Times dohodli na pokračování plánu na vytvoření mezinárodního nákupního kartelu, který by omezil cenu ruské ropy a došlo by k jejímu zastropování.

Z Ruska k tomuto kroku přišlo varování, že dojde k zastavení prodeje ropy a ropných produktů zemím, které se cenového stropu zúčastní. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak návrh během čtvrtka označil za „naprostou absurditu“, která destabilizuje celé odvětví.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by však chtěla podobné opatření vidět i u dodávek plynu a dle agentury Reuters v pátek uvedla, že Evropa musí zavést cenový strop i na plyn, aby zabránila „pokusům ruského prezidenta Vladimira Putina manipulovat s energetickým trhem“.

„Jsem pevně přesvědčena, že nyní nastal čas pro omezení cen ruského plynu dodávaného do Evropy,“ řekla Leyenová podle agentury Reuters na setkání německých konzervativních zákonodárců ve městě Murnau s tím, že na evropské úrovni lze navrhnout omezení cen plynu.

Více plynu než Rusko údajně nyní do zemí EU dodává Norsko a naplnění zásobníků z 80 % se mělo povést už dva měsíce dříve, než se očekávalo. „V posledních týdnech a měsících jsme na evropské úrovni tvrdě pracovali na tom, abychom se těmto (Putinovým) manipulacím bránili,“ řekla Leyenová.

Přesto je dle ní „masivně narušen v důsledku Putinových manipulací“ i trh s elektřinou a Rusko nyní raději volí spalování plynu ve flérách, než aby dodávalo do Evropy nasmlouvané objemy.

Rusko na návrh Leyenové zavést zastropování vedle ruské ropy i na ruský plyn reagovalo varovně. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv podle agentury Reuters prohlásil, že pokud by Brusel takový limit zavedl, Moskva by dodávky do Evropy zastavila.

„V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn,“ napsal Medveděv na sociální síti Telegram.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek navíc naznačil, že by mohlo dojít k dalšímu přerušení dodávek přes plynovod Nord Stream ze strany Gazpromu, jelikož by prý mohlo dojít na problémy s plynovou turbínou, která nemá náhradu.

Opravenou turbínu z Kanady totiž odmítá Rusko přijmout, jelikož se podle něj bez souhlasu Moskvy dostala do Německa. Přímo z Kanady by však Moskva turbínu získat nemohla, neboť to zapovídají sankce uvalené na něj Ottawou za jeho napadení Ukrajiny.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…