Zástupce ombudsmanky Křeček ocenil snahy o sociální bydlení. Akorát se musejí sladit

13.07.2014 20:39

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček oceňuje snahy vlády o zlepšení situace na poli sociálního bydlení. Zároveň je však podle něj potřeba, aby se jednotlivé kroky sladily – často si totiž jednotliví zástupci protiřečí.

Zástupce ombudsmanky Křeček ocenil snahy o sociální bydlení. Akorát se musejí sladit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

„Jistě lze ocenit snahu, se kterou se vláda snaží napravit vše, co bylo v problematice sociálního bydlení zanedbáno, ale současně je nezbytně třeba žádat, aby se tak stalo s ohledem na reálný stav společnosti a při zachování jednoty a přehlednosti právního řádu. Zde mám na mysli především ohled k nové situaci, kterou přinesl nový občanský zákoník,“ vyzývá v textu pro LN Stanislav Křeček.

„Zaráží především, že z úst různých představitelů vlády slyšíme odlišná prohlášení svědčící o tom, že zatím zde nepanuje jednota ani v cílech, ani v prostředcích,“ varuje zástupce ombudsmanky.

Na jednu stranu totiž senátor Jiří Dienstbier říká, že významnou roli bude hrát nová výstavba či rekonstrukce sociálních bytů. Křeček však dodává i druhé hledisko: „Za situace, kdy obce mají stovky bytů neobsazených, nemělo by být technicky žádným problémem rodiny, které žijí na ubytovnách, zde umístit.“

„Na straně jedné zde čtu, že je preferován ‚princip nesegregace‘ a ‚u sociálního bydlení nesmí docházet ke kumulaci ohrožených osob v jednom místě‘, na straně druhé tvrdí náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová, že ‚pokud byt získá statut sociální, bude ho mít navěky‘. To je nesmysl. Dům s ‚navěky‘ sociálními byty však není nic jiného než ghetto a segregace,“ vysvětluje Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…