Zástupci nové koalice na jihu Čech podepíšou smlouvu o spolupráci

17.04.2017 18:21

Poslední detaily chybějí k tomu, aby Jihočeskému kraji začala vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočeši 2012 a Pro Jižní Čechy. Zástupci těchto čtyř subjektů podepíšou v úterý memorandum o budoucí spolupráci. Ustavení koalice budou ale ještě v následujících dnech předcházet další jednání, mimo jiné o personálním složení nové krajské rady. KDU-ČSL také požaduje jako podmínku kooperace audit všech krajem řízených organizací. Hnutí Jihočeši 2012 ještě chce, aby jeho vstup do koalice ve čtvrtek schválila členská základna.

Zástupci nové koalice na jihu Čech podepíšou smlouvu o spolupráci
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji se před týdnem rozpadla vládnoucí aliance ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Důvodem byly neshody v otázce vedení společnosti Jihočeské nemocnice.

„Chceme, aby naše rozhodnutí potvrdili členové hnutí. Nic ale nebrání tomu, abychom zatím o spolupráci v nové koalici dále jednali,“ uvedl předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch. Nová koalice by měla 28 zastupitelů z 55.

Vládnoucí uskupení se snažilo vytvořit i hnutí ANO. Oslovilo stejné partnery jako ČSSD a navíc chtělo ještě spolupracovat s ODS. „My se ale spíš kloníme ke koalici se sociální demokracií,“ řekl předseda jihočeské KDU-ČSL Jan Bartošek.

Spory mezi hlavními členy bývalé koalice, ČSSD a ANO, začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Financování členů představenstva nemocnice i Zimolův rekreační objekt na Lipně kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné jednání na 27. dubna. Na něm rezignuje na funkci hejtmana a znovu už o ni nebude usilovat. Na hejtmanku navrhuje svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…