Zatímco se díváte jinam, koná se schůzka EU. Cíl: Víc uprchlíků z Turecka, protože Erdogan se zlobí

15.03.2017 11:23

Pozornost Evropy se upírá do Nizozemska. Nejenom kvůli dnešním parlamentním volbám, ale také vzhledem k diplomatické roztržce Nizozemska s Tureckem. To všechno ve světle snahy některých politiků „lifrovat“ do Evropy další uprchlíky z Turecka.

Zatímco se díváte jinam, koná se schůzka EU. Cíl: Víc uprchlíků z Turecka, protože Erdogan se zlobí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

Turecký prezident Recep Erdogan v posledních dnech ukazuje, že je vše možné, jen ne důvěryhodným partnerem Evropy. Před deseti dny nazval rozhodnutí německých úřadů nepovolit shromáždění tureckých politiků s příslušníky turecké menšiny za „nacistické“. Stejně skandálně se potom vyjadřoval i o obdobném rozhodnutí úřadů v Nizozemsku. Desítky tisíc Turků po celé Evropě se účastnily bouřlivých demonstrací, kde projevovaly loajalitu k prezidentu Erdoganovi.

Ovšem s loajalitou k západním státům, kde pracují či pobírají dávky a využívají všechny další výhody, to již bylo mnohem horší. Bojová nálada Erdogana se přenesla i na Turky žijící v evropských státech a ti dnes dávají jasně najevo, jak je to s jejich integrací ve společnostech západoevropských států. Velmi oblíbeným mezi Turky je nyní komentář ze sociálních sítí, který uvádí, že Nizozemsko má 48 000 vojáků, ale 400 000 Turků.

V Německu se počet Turků odhaduje až na dva miliony a v Rakousku žije asi 300 000 Turků. Právě Rakousko apeluje před blížícím se summitem k uprchlické krizi na uzavření hranic. Ministr zahraničí Sebastian Kurz podle internetového serveru Tagesspiegel na jednu stranu věří ve spolupráci s Tureckem proti pašerákům lidí a omezení migrace, ale na stranu druhou volá po větší aktivitě ze strany evropských vlád.

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

„Nemůžeme se spoléhat jen na vládu v Ankaře. Musíme zajistit, abychom nebyli na Turecku závislí a dělali především svá samostatná a nezávislá rozhodnutí. Evropské vlády musí získat zpátky kontrolu nad svým územím,“ prohlásil svého času nejmladší šéf diplomacie evropského státu. Přesto je paradoxní, že i Kurz stále věří v dohodu se státem, jehož prezident označuje Nizozemce a Němce za nacisty.

Jak navíc píše německý magazín Focus, již dnes se sejdou „odborníci“ z osmadvaceti členských států Evropské unie, kteří pracují na zrychlení procesu přijímání uprchlíků z Turecka. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v uplynulých měsících avizoval, že ročně bude možné z Turecka přijímat maximálně 50 000 syrských uprchlíků. Ankara však žádá mnohem víc a právě vyjít vstříc prezidentu Erdoganovi bude hlavní cíl dnešního setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…