Zatímco se v Minsku jednalo, na východ Ukrajiny pronikly další ruské tanky

12.02.2015 15:02

V době, kdy v metropoli Běloruska Minsku jednala německá kancléřka a prezidenti Francie a Ukrajiny s ruským prezidentem o podmínkách příměří na východní Ukrajině, přijelo do Donbasu padesát ruských tanků, 40 raketometů Grad, Uragan a Smerč a stejný počet obrněných vozidel. Dnes to prohlásil mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko.

Zatímco se v Minsku jednalo, na východ Ukrajiny pronikly další ruské tanky
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Jednání v Minsku skončilo dnes dopoledne uzavřením nové dohody o dalším příměří, které má vstoupit v platnost v noci ze soboty na neděli. Mezitím ale potyčky pokračují a obě strany hlásí další mrtvé.

"Nepřítel nepřestává posilovat své jednotky v nejnebezpečnějších úsecích, zejména na severovýchodě Luhanské oblasti a u (strategického města) Děbalceva," řekl mluvčí s tím, že se tak děje navzdory ruskému ujišťování, že na Ukrajině nejsou ani ruské zbraně, ani ruští vojáci.

Vzájemné ostřelování připravilo o život 14 civilistů

Dva ukrajinští vojáci padli během uplynulých 24 hodin na východě země v bojích s proruskými separatisty. Vzájemné ostřelování znepřátelených stran si podle místních úřadů vyžádalo také životy nejméně 14 civilistů.

"Ukrajina v důsledku bojů a ostřelování ztratila dva muže, dalších 21 bylo zraněno," uvedl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku mezitím podle místních úřadů při ostřelování zahynulo sedm civilistů a 14 utrpělo zranění. Mezi oběťmi je například chodec, kterého ve středu večer zabil dělostřelecký granát při zásahu místní nemocnice. V samé nemocnici však nikdo nezahynul, upřesnila povstalecká mluvčí Juliana Bedilová.

Palba z děl a raketometů podle zpravodaje agentury AFP neutichala po celou noc.

Ve městě Avdijivka, ležícím asi 20 kilometrů severně od Doněcku, naopak podle ukrajinského ministerstva vnitra v palbě povstaleckých děl zahynuli tři lidé. Dalších pět civilistů vyvázlo se zraněním.

Další čtyři civilisté byli zabiti v sousední Luhanské oblasti, oznámil místní gubernátor Hennadij Moskal, loajální vůči Kyjevu. Dodal, že zranění utrpěli i dva ukrajinští policisté.

Konflikt si od dubna vyžádal více než 5300 mrtvých.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …