Zavadil: Nejsem Zemanův, Sobotkův ani Haškův muž. Mám svůj selský rozum

29.08.2013 12:05

Jaroslav Zavadi, lídr pražské kandidátky ČSSD, poskytl Prvnímzprávám.cz rozhovor. V něm říká, že není ani Zemanův muž, ani Sobotkův, ani Haškův. „Mám svůj vlastní selský rozum, vždy jsem se podle něj choval, a bylo to to nejlepší,“ říká.

Zavadil: Nejsem Zemanův, Sobotkův ani Haškův muž. Mám svůj selský rozum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Nedávno překvapil svoji kandidaturou za ČSSD předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Prvnizpravy.cz se ho proto zeptaly, jak hodnotí své politické konkurenty. „Jsou to jistě silné osobnosti. Ale já mám jednu výhodu. Já jsem ještě nikdy nebyl v Parlamentu, za mnou není žádný korupční ani politický skandál. Byť nemohu říci o paní Němcové (ODS) či panu Schwarzenbergovi (TOP 09) nic, co by skandál jenom naznačovalo, byli však ve stranách, v nichž se to skandály jenom hýbalo,“ myslí si o své pozici Zavadil.

Jaroslav Zavadil z ČMKOS po více než dvaceti letech odchází. Nicméně se stále objevuje kritika, že svým přechodem do politiky zároveň politizuje odbory. „Myslím, že je to pitomost. Jestliže skončím v odborech, tak nevidím vůbec žádnou spojku v tom, že bych převáděl odbory do politiky. Nesu si s sebou ale téma, jako každý ovlivněn svoji profesí, a tou mojí bylo vyjednávat, obhajovat zájmy lidí a rozumět jejich problémům. A mimochodem, odbory přece nejsou apolitické! Stále trvá debata, zda jsou nebo nejsou politické. Odbory přece v politice jsou a ať se to někomu nelíbí, tak ji ovlivňují a ovlivňovat budou! Pokud mluvíme ale o nadstranickosti, pak je to něco jiného,“ vysvětluje pražský lídr ČSSD.

To, že Jaroslav Zavadil působí jako poradce prezidenta Miloše Zemana, vede k řadě spekulací o jeho roli a sledovaných zájmech. „Já se někdy trochu usmívám nad některými spekulacemi týkající se mé osoby a prezidenta, jestli on infiltruje či neinfiltruje. Já to považuji za směšné. Nejsem ani Zemanův muž, ani Sobotkův, ani Haškův muž, ani muž Schwarzenberga nebo Kalouskův, když to mám rozšířit. Mám svůj vlastní selský rozum, vždy jsem se podle něj choval, a bylo to to nejlepší,“ říká Zavadil.

Důležité je řešit nezaměstnanost i sociální bydlení

K tomu, co chce v předvolební kampani zdůrazňovat, Jaroslav Zavadil řekl: „Zejména Prahy se týká otázka bydlení a regulace nájemného. Čili bych se chtěl v této oblasti spojit se Sdružením nájemníků (SON) a řešit některá legislativní opatření právě s ním.“

„Potom si myslím, že je třeba dát najevo, což jsme prosazovali i v rámci tripartity a našich vizí, srovnání podnikatelského prostředí. To neznamená hned jít do zvyšování daní a podobně. Je třeba si uvědomit, že je nutné, aby se zlepšil daňový výnos, ten je nízký. Proto jsme prosazovali registrační pokladny, dlouhodobě jsme prosazovali majetková přiznání, ale to férové podnikatelské prostředí u nás není. A nejen v Praze, ale v celé republice,“ představil Zavadil další téma.

Pro prvnízprávy.cz také uvedl, že je třeba bojovat proti nezaměstnanosti. „Celý problém České republiky spočívá v tom, že je zde obrovská nezaměstnanost. Je nejvyšší od 30. let minulého století. S tím souvisí nastartování ekonomického růstu. My jsme nastínili některá opatření, jež bude muset vláda, která nastoupí v listopadu, okamžitě začít řešit,“ říká rozhodně kandidát do Poslanecké sněmovny za ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…