Zaveďme tvrdé sankce proti Rusku. Jde do tuhého, napsal Martin Bursík

15.08.2014 15:06

Předseda Liberálně ekologické strany (LES) Martin Bursík na svém blogu na Aktuálně.cz vybízí k ještě většímu zostření sankcí vůči Rusku. Podle něj Evropská unie nechápe, co se děje, a potřebuje se probudit. Bursík to napsal poté, co se objevila zpráva, že ruské armádní vozy překročily hranice s Ukrajinou.

Zaveďme tvrdé sankce proti Rusku. Jde do tuhého, napsal Martin Bursík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Bursík se na svém blogu nejprve pustil do čtvrtečního dílu pořadu Události, komentáře za to, že jeho moderátor neustále opakoval tezi o smířlivém postoji ruského prezidenta Vladimira Putina.

Celý článek ZDE.

Hostem v pořadu byl bývalý ministr obrany a někdejší velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský. Snažil se vysvětlit, že humanitární konvoj je cynické gesto a že to byl Putin, kdo dal zbraně do rukou separatistů na východě Ukrajiny. Dobrovský také řekl, že Západ selhává a že se situace možná uklidní až po eskalaci konfliktu a zásahu ruské armády na Ukrajině.

Světová média sledují konvoj bílých kamionů. Ruská armáda mezitím podruhé překračuje hranice suverénního státu

Bursík zmiňuje, že zhruba hodinu před rozhovorem v Událostech se objevila zpráva na serveru The Guardian o 23 ozbrojených vozidlech ruské armády, které překročily hranice s Ukrajinou.

„Zatímco světová média sledují konvoj bílých kamionů s humanitární pomocí mířících k ukrajinské hranici, ruská armáda překračuje podruhé hranici suverénního státu. Nastává druhé kolo vpádu putinovského Ruska na Ukrajinu,“ obává se Bursík.

Jsme naivní, nebo se bojíme přiznat si pravdu?

Předseda strany LES se ptá, zda je potřeba, aby Rusko okupovalo Ukrajinu podruhé. Zajímá se, zda poté představitelé Evropské unie pochopí, že Rusko ve skutečnosti vyhlásilo Ukrajině válku a že tím ohrožuje bezpečnost ve světě.

„Doopravdy stále nechápeme, co se děje? Jsme tak naivní anebo se bojíme přiznat si pravdu?“ diví se Bursík.

Zaveďme tvrdé sankce. Jde do tuhého

Podle něj by bylo potřeba zostřit sankce. „Vzkažme ruské elitě, že její byznys na Západě, kam cestují, kde nakupují, studují, mají účty, skončí. Zaveďme na evropské (a tedy i domácí) úrovni tvrdé politické a ekonomické sankce, sami Rusové pochopí, že je Putin žene do izolace,“ radí Bursík a nabádá k tomu, aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku.

Bursík by také podpořil vybudování základny NATO v Polsku a zavedl by rotaci jednotek NATO v Pobaltských republikách. „Jde do tuhého. Demokracie a svoboda nejsou zadarmo. Právě teď stojí zato za obhajobu demokracie a svobody něco zaplatit, jinak obojí ztratíme,“ varuje Bursík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…