Závěrečná slova Zemana z Číny: Mám odpracováno, spustil jsem řetězovou reakci. Napravili jsme chybu Kalouska. S Klausovou protiimigrační peticí souhlasím

06.09.2015 9:22

Dosavadní čínské investice, které jsou zatím začátkem velké investiční expanze, překročily částku deseti miliard korun. Novinářům to po projížďce lodí v „čínských Benátkách“, městě Wu Zhen, řekl prezident Miloš Zeman.

Závěrečná slova Zemana z Číny: Mám odpracováno, spustil jsem řetězovou reakci. Napravili jsme chybu Kalouska. S Klausovou protiimigrační peticí souhlasím
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se vítá s primátorem Šanghaje

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci pro české novináře poděkoval šéfům čínské společnosti CEFC za spolupráci při uzavírání kontraktů a z české strany pak vyjádřil díky prezidentovi Česko-čínské obchodní komory Jaroslavu Tvrdíkovi, svému poradci Martinu Nejedlému a kancléři Vratislavu Mynářovi, „kteří byli rovněž velmi aktivní“.

„Dohody představují pravděpodobný začátek čínské investiční expanze, o které se tvrdilo, že nikdy nenastane. Takže naši inteligentní komentátoři teď budou naopak psát, že je až příliš veliká, protože společnost CEFC mimo jiné koupila i fotbalový klub Slavia. Takže bych chtěl připomenout, že když Roman Abramovič koupil Chelsea, Angličané to považovali za velmi dobrou investici, a naopak pokud Slavia byla v českých rukou, příliš oslnivé výkony nepodávala,“ sdělil prezident.

Připomněl účast Pavla Nedvěda, který v Šanghaji povede česko-čínskou fotbalovou školu. „Je tady velice oblíbený. Když jsem měl setkání s čínským prezidentem, všichni členové čínské delegace se s ním chtěli vyfotit,“ doplnil Miloš Zeman.

Číňané investovali deset miliard. To je ale teprve začátek

Co se týká dalších investic, vstup Číňanů do společnosti Médea znamená podle Zemana investici jednak do filmového průmyslu, ale především do televize Barrandov, inzertní agentury, nehledě na časopis Týden a další periodika. „Vstup do společnosti Travel Service napravuje chybu Miroslava Kalouska, který kdysi prodal ČSA za cenu poloviny jednoho motoru Boeingu 737. Předpokládá se spojení Travel Service a Českých aeroliní tak, že vnikne silný národní dopravce,“ nastínil prezident.

„Nezapomněl jsem samozřejmě na koupi pivovarů, takže vidíte, že portfolio je opravdu široké, nehledě na to, že čínští přátelé si koupili budovu bývalé Živnobanky Na Příkopech, což je zajisté dobrá adresa. Celkový objem investovaných prostředků bych v této fázi odhadoval kolem deseti miliard, možná o něco více. Předpokládáme ale další vlnu. S výsledky cesty a s uzavřenými obchody jsem velice spokojen,“ konstatoval prezident Zeman.

Zaplatí Číňané kanál Dunaj–Odra–Labe?

Doplnil dále, že v dalších etapách čínských investic nepůjde jen o nákupy už fungujících firem, ale budou vznikat i nové podniky. „Mým snem by bylo, aby se Čína podílela i na výstavbě kanálu Dunaj–Odra–Labe, stejně jako se teď podílí na výstavbě kanálu v Nikaragui, což je poněkud náročnější dílo. Ale to je zatím pouze sen. Musíme počkat, až přijde druhá, třetí a pátá vlna investic a teprve u šesté vlny můžeme uvažovat o této investici,“ vyslovil prezident své přání.

První investice podle Miloše Zemana vedly k tomu, že za ním během sobotního pracovního oběda chodili představitelé obřích firem a nabízeli další možnosti investiční expanze.

„Šlo o oběd s nejvyššími představiteli největších firem v Šanghaji a tam je takový zvyk, že vždycky přijdou, připijí si a při té příležitosti učiní svou nabídku. Mohu s potěšením říci, že jsem dostal tolik nabídek, které bude realizovat náš pracovní tým, že doufám, že investiční vlna se dále zesílí,“ nepochybuje prezident. A dodal, že předsedu představenstva CEFC jmenoval svým honorárním poradcem už před rokem. Nikoli až nyní, jak uvedla některá média.

Miloš Zeman během tiskové konference reagoval i na dění v České republice. Konkrétně na iniciativu svého předchůdce v úřadě Václava Klause, který spustil petici proti imigraci.

Zeman: Mám odpracováno

„Můj tiskový mluvčí mě stručně informoval o obsahu této petice. Tato petice obsahuje stejné myšlenky či názory, jako já říkám celou dobu. V tomto s Václavem Klausem souhlasím,“ podotkl Zeman na závěr svého programu v Číně.

Vyloučil také spekulace, že by do Číny jel příští rok znovu. „Ne, to je zatím nepotvrzená informace a nevyšla od nás. Spíše předpokládám, že se na Hradě zúčastním dalšího Česko-čínského investičního fóra. Jednání na několika úrovních budou pokračovat, ale já mám odpracováno. Spustil jsem řetězovou reakci v dobrém slova smyslu, která nekončí výbuchem, ale naopak rozvojem česko-čínských ekonomických vztahů,“ uvedl dále český prezident.

V závěru pak vyloučil, že by ho k účasti na vojenské přehlídce kdokoli nutil nebo to stanovoval jako podmínku ekonomické spolupráce. Neúčast na přehlídce by Zeman podle vlastních slov považoval za urážku čínských obětí japonské agrese.

Program hlavy českého státu v Číně skončil. Před odjezdem na šanghajské letiště ještě prezident Zeman soukromě poobědvá. Poté se prezidentským speciálem A319 vrátí do Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…