Zavírači zapláčou: Drtivé srovnání mrtvých na covid. Důležité

17.11.2021 11:03 | Ze sítí

I kvůli včerejším rekordním číslům Českem začínají znít zmínky o lockdownu. Lockdowny v Evropě zavedla při epidemii řada zemí. Až na Švédsko, které má zatím dle statistik na 100 tisíc obyvatel mnohem méně mrtvých než ti, kdo úporně zavírali. Autor této strategie, Anders Tegnell řekl pro Financial Times: „Nejsme nejlepší, ale rozhodně nejsme nejhorší.“ A dodal: „O čem se nevede diskuse, je, co skutečně pomohlo. Tomu zatím nerozumíme. Některá opatření někde fungují, ale nějaké zřejmé pravidlo je z toho těžké vyvodit.“

Zavírači zapláčou: Drtivé srovnání mrtvých na covid. Důležité
Foto: repro Wikipedia
Popisek: Švédský epidemiolog Úřadu pro veřejné zdraví Anders Tegnell

Včerejší výsledky testování z Ministerstva zdravotnictví hovoří o 22 479 nově pozitivních s covidem-19 a z některých koutů už se ozývá volání po lockdownu, například od ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci, Mariána Hajdúcha, který mluví o „omezení kontaktů“.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí
Ovšem účinnost lockdownů jakožto prevence dalších úmrtí není z hlediska statistiky nic moc. Nejhorší situace je v jihoamerickém Peru, které má dle statistik univerzity Johna Hopkinse v USA nejhorší poměr smrtí s covidem na sto tisíc obyvatel, a to 617,25. Jak si povšiml například deník Wall Street Journal, Peru mělo přikázáno jeden z nejtvrdších lockdownů, ale přesto si epidemie vyžádala řadu obětí.

Česko, které bylo v lockdownu také několikrát, je ve statistikách na nepříliš lichotivém devátém místě, s 295,61 mrtvými na 100 tisíc obyvatel. Dále jsou ve statistikách další země, jež měly svého času tvrdý lockdown, jako je Belgie nebo Francie či Itálie. Belgie má 229,91 mrtvých na 100 tisíc obyvatel, Francie 177,72, Itálie 220,27.

Španělsko, kterým se Marián Hajdúch v rozhovoru pro ČRo oháněl jako příkladem vzorného zavedení opatření, má 186,33 mrtvých na 100 tisíc obyvatel. „Naprosto všude byly roušky a respirátory, neexistovalo, že by někdo třeba v obchodním domě neměl roušku, nebo ji měl pod nosem. Taková osoba by byla okamžitě vykázána,“ svěřil se o svou zkušenost z Barcelony.

V Evropě je ovšem země, která k lockdownu nikdy nepřistoupila. A to Švédsko. Pokud jde o počet úmrtí s koronavirem, Švédsko vede nad všemi výše zmíněnými s počtem 146,63 mrtvých na 100 tisíc obyvatel. V absolutních číslech je počet mrtvých s koronavirem poloviční oproti Česku, 15 094. Pokud jde o očkování, Švédsko má očkovaných necelých sedm milionů lidí, 67,3 % veškeré populace.

Autor švédského bezlockdownového přístupu, Anders Tegnell o něm nedávno hovořil pro deník Financial Times. Podle něho Švédsko ve statistikách už tak nevyčnívá. Nicméně nárůst počtu případů v Dánsku a Německu ho prý znepokojuje. Ale zdůraznil právě celkem nízký nárůst mortality. „Už jsme v tom dva roky a Švédsko příliš nevyčnívá. Nejsme nejlepší, ale rozhodně nejsme nejhorší. A to je to, co teďka všude slyším: K čemu ta drakonická opatření byla?“ řekl Tegnell.

Ve Švédsku proticovidovou strategii, která podle některých na šíření nemoci reagovala příliš pomalu, nyní vyšetřuje státní komise, závěry ovšem budou známy až v roce 2022. Tegnell sám se za ni však rozhodně omlouvat nehodlá a připomíná, že i když Švédsko nemělo oficiálně lockdown, stále se „enormně uzavřelo“ a ulice byly prázdné a většina lidí pracovala z domova, necestovala a omezila i své sociální kontakty.

A řekl také: „O čem se nevede diskuse, je, co skutečně pomohlo. Tomu zatím nerozumíme. Některá opatření někde fungují, ale nějaké zřejmé pravidlo je z toho těžké vyvodit.“ Vyjádřil také pochyby, že by obyvatelé byli ochotní tolerovat plošné uzavírky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…