Zavlečeme sem Íránce či Syřany a zvířata chceme vraždit? Ředitel ZOO promluvil ostře k "Evropské směrnici o invazních druzích"

06.08.2016 11:02

Názory českých zoologických zahrad na nové nařízení Evropské unie o prevenci a regulaci šíření invazivních druhů mapoval server Blesk.cz.

Zavlečeme sem Íránce či Syřany a zvířata chceme vraždit? Ředitel ZOO promluvil ostře k "Evropské směrnici o invazních druzích"
Foto: Zoo Tábor
Popisek: lev

Například pražská zoo s novým nařízením významný problém nemá. „Tato zvířata postupně nahradíme chovatelsky vzácnějšími a méně dostupnými druhy,“ řekla Blesk.cz mluvčí Jana Myslivečková. Podle jejích slov už zoo s dalším chovem nutrií, nosálů nebo kachnic jamajských stejně nepočítala.

Zoo, která si nepřála být jmenována, je dokonce ráda, že se díky nařízení Evropské unie zbaví zvířat, která pro ni nejsou perspektivní. Ředitel zoo v jižních Čechách řekl, že se už nějakou dobu snaží udat chované nosály červené, ale nikdo o ně nemá zájem. „Když si otevřete inzerci se zvířaty, je to samý nosál, samý mýval,“ uvedl zástupce zahrady. „Naše nosály už nerozmnožujeme a ani jiné zoo je nechtějí,“ dodal.

Celý text je ZDE

Nejednoznačný postoj má ředitelka Zoo Jihlava Eliška Kubíková. „S ochranou původních druhů samozřejmě souhlasíme, ale máme s tím problém jako chovatel exotických druhů, protože máme tady několik druhů, které právě jsou na tomto seznamu, a pro nás by to znamenalo dále je už nerozmnožovat a časem vlastně vůbec neumožnit návštěvníkovi je spatřit naživo,“ řekla Kubíková, která by tak ráda dostala výjimku.

Silně proti nařízení Evropské unie je ředitel Zoo Chleby René František. Ten problém přirovnal k uprchlické krizi. „Že sem vozíme různé Íránce, Syřany a podobně, to je v pořádku, zavlečeme cizí druh homo sapiens, se zcela odlišnou kulturou, to se může, a pak najednou tady máme vyvražďovat zvířata? To se mi nelíbí,“ řekl ředitel. „Oni řeší zvířata, u nichž problémy nejsou, kupříkladu muntžak malý. Chudák muntžak, který žije na území pandy velké, je to zakrslý jelen, po kolena velký, neškodí, tak má být vykastrován a nesmí se množit, a pouští sem různé jiné druhy etnik, to je taky zavlečený druh a navíc je agresivní vůči domácímu evropskému prostředí a to je naprosto v pořádku,“ dodal.

Nařízení Evropské unie se týká nepůvodních invazivních živočichů a rostlin, které svým šířením mají ohrožovat přírodu. Jde o 23 druhů živočichů a 14 rostlin, které mají být postupně zlikvidovány. Ministerstvo životního prostředí momentálně připravuje novelu zákona o ochraně přírody, do které nařízení Evropské unie implementuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…