Zavřené restaurace, nejsou už prý ani číšníci. Německo hlásí kritický nedostatek pracovních sil

19.12.2018 20:02

Česká republika se potýká s nedostatkem pracovních sil, ale jak se zdá, pořád to u nás není tak špatné jako v Německu. Ve Spolkové zemi Bavorsko chybí tolik zaměstnanců, že zavírají i restaurace. Neměl by tam kdo obsluhovat.

Zavřené restaurace, nejsou už prý ani číšníci. Německo hlásí kritický nedostatek pracovních sil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

V Bavorsku už je nedostatek pracovních sil opravdu hodně cítit. Chybějí dokonce i lidé, kteří by obsluhovali hosty v restauracích. Server iDNES.cz informuje o případu vyhlášeného podniku, který býval v předchozích letech hojně navštěvován. Letos poprvé má však v předvánočním čase zavřeno.

„Rezervovat si stůl ve vyhlášené restauraci v poklidné obci Böhmzwiesel v nitru Bavorského lesa bývalo příjemným zklidněním uprostřed předvánočního shonu. Podnik funguje už více než deset let a patří k­ regionálním gastronomickým klenotům. Jaké je ale překvapení – prosperující restaurace hlásí zavřeno. Na neurčito. Důvod? Nemá kdo obsluhovat hosty,“ napsal server.

V tuto chvíli je prý v Německu k dispozici na 807 tisíc volných pracovních míst. Před osmi lety chybělo přitom jen asi 300 tisíc pracovníků. Na učilištích není obsazeno na 16 tisíc učňovských míst. Německá ekonomika prosperuje a práci má v podstatě každý, kdo o ni opravdu stojí.

„Tento pozitivní vývoj s sebou ale přináší také to, že v určitých oblastech hospodářství a konkrétních odvětvích mají už teď firmy velké problémy nalézt kvalifikované síly,“ vysvětlila Jarmila Schneiderová z tiskového oddělení spolkového ministerstva práce a sociálních věcí v Berlíně.

„Situaci zhoršují globální soutěž, demografické změny a rapidní digitalizace ve všech oblastech hospodářství. To všechno vede k tomu, že v Německu v současné chvíli neexistuje plošný nedostatek pracovních sil, ale promítá se do určitých kvalifikací, regionů a odvětví,“ doplnila.

V předchozích letech mohly německé firmy čerpat pracovní síly z Česka či z Polska, ale tyto země dnes samy bojují s nedostatkem zaměstnanců, takže odtud teď pomoc nepřijde. Další možností je investovat do robotizace výroby.

Faktem také je, že dříve či později přijde ochlazení ekonomiky, ať už v Německu, v Polsku či v Česku, takže problém nedostatku pracovních sil se do jisté míry vyřeší sám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…