Zavřou se zase obchody? Ministr Blatný píše lidem: PES stoupl na 64 bodů. Nepolevujte, situace je křehká!

06.12.2020 15:41

Šéf resortu zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný varuje občany, že český protiepidemický systém PES stoupl na 64 bodů a pokud se to rychle nezmění, Česko se přesune zpět do 4. epidemického stupně z pěti, což by s sebou neslo opětovné zpřísnění protiepidemických opatření. „Vydržme a nepolevujme v zodpovědném chování,“ požádal občany.

Zavřou se zase obchody? Ministr Blatný píše lidem: PES stoupl na 64 bodů. Nepolevujte, situace je křehká!
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Skóre protiepidemického systému PES přeskočilo přes 60 bodů, takže se republika ocitá ve 4. stupni protiepidemického systému. Pravidla přijatá vládou přitom říkají, že pokud je skóre zhoršené po 3 dny, země se posune do vyššího přísnějšího stupně.

Ministr Blatný proto na sociální síti vyzval občany, aby se měli na pozoru.  Problém je totiž v tom, že reprodukční číslo koronaviru znovu vzrostlo nad 1, takže hrozí, že by opět mohl zrychlit nárůst počtu nakažených, protože se ukazuje, že jeden covid pozitivní občan může předat virus více než jedné další osobě.

„Index rizika vzrostl. Aktuálně je na hodnotě 64. Jak dlouhodobě upozorňuji, situace je křehká, a proto je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření. Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme, jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat. Nárůst indexu rizika je dán dvěma faktory: mírným nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále navýšením reprodukčního čísla. Aktuální hodnota R je rovna 1,02. Navýšení nad 1 je tedy velmi malé, jen dvě setiny. Vydržme a nepolevujme v zodpovědném chování,“ požádal Blatný své spoluobčany na Twitteru.

Ministr Blatný varuje občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…