Zážitky z noční Sněmovny a jak to bude dál se Staňkem? Babiš to vše sepsal

30.06.2019 18:13

Ani tuto neděli nebyli příznivci premiéra Andreje Babiše (ANO) ochuzení o jeho pravidelné facebookové hlášení „Čau lidi“ o tom, co vše se odehrálo za poslední týden v jeho politickém životě. Vrátil se k hlasování o nedůvěře vládě, kterou vyvolala opozice, výhrůžkám ČSSD ohledně odchodu z vlády, ale také ke schůzce premiérů V4, kterou svolal kvůli předsedovi Evropské rady.

Zážitky z noční Sněmovny a jak to bude dál se Staňkem? Babiš to vše sepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš ve svém textu znovu s velkou dávkou nepochopení zdůraznil, že opozice se snažila vyvolat hlasování o nedůvěře a shodit vládu v době, kdy se naší zemi daří jako nikdy předtím. „Super nápad. To by lidi určitě ocenili. Voleb není nikdy dost, že jo,“ kroutí nad snahou opozice hlavou, i když všichni jsme věděli od začátku, že to k ničemu nebude. „Byl to doslova zabitý čas. Poslanci čekali na mikrofon jako ve frontě na maso,“ podotkl premiér.

„O půlnoci si jeden poslanec začal stěžovat na Twitteru, že se už nikdo na jeho krásně připravený projev v televizi asi nepodívá. Nakonec to trvalo 17 hodin. A fotografové si pořádně vychutnali každého, kdo to nedal a usnul na desce nebo kolegovi na rameni. Nedivím se jim. Výsledek? Nula. Ale aspoň mohla Alena Schillerová zrekapitulovat, jakou že vládu se to snažila opozice shodit,“ popsal krátce průběh jednání Sněmovny před hlasováním o nedůvěře vládě.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš bude premiérem až do konce tohoto volebního období?

96%
4%
hlasovalo: 26630 lidí
Velmi jej překvapilo, že se ministři za ČSSD při hlasování o rozpočtu zdrželi. „I když ještě není podoba rozpočtu konečná, už teď obsahuje stěžejní vládní priority,“ podotkl k výhradám sociálních demokratů a slíbil, že ministryně financí Alena Schillerová během léta nad návrhem znovu sedne se všemi ministry a věcně se o něm s nimi pobaví.

O největší rozruch se při jednání postarala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která za své vystoupení sklidila nejostřejší kritiku. Zde ministerský předseda zmínil, že souhlasí se Schillerovou v tom, že požadavky Maláčové ve výši dalších neuvěřitelných 11 miliard jsou prostě nereálné. „Je potřeba ten návrh probrat věcně a mít reálné představy, co jde a co ne,“ doplnil premiér s tím, že státní kasa je díky nim v lepším stavu, než byla kdy předtím, ale není bezedná.

Doslova jej prý šokovalo, že během čtvrtečního jednání Sněmovny hlasování o nedůvěře se dočkali z řad opozice také pochvaly. Postaral se o ni Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který vládu pochválil za aktivitu v podpoře vědy. „Sice si rýpl, že jsem ještě před pár lety byl velký kritik našeho výzkumu a že mě k tomu dostal až můj místopředseda v RVVI Karel Havlíček, ale jinak naši práci fakt ocenil,“ dodal spokojeně.

„Ve Sněmovně museli prodělat šílenství, které trvalo do čtyř hodin ráno. Nemohli jsme jít spát, protože hned potom přišlo další kolo jednání s mobilními operátory,“ postěžoval si ještě premiér.

Všude na světě se podle Babiše lidé mýlí ve svém pohledu na svět a vše vnímají hůř, než jaké to je. „Protože, jasně, média píšou HLAVNĚ o tom negativním. A samozřejmě i u nás lidi situaci vnímají mnohem hůř, než jaká je, právě teď, když se máme za celou naši historii z bezpečnostního i ekonomického hlediska nejlíp,“ zdůraznil.

Krátce se zastavil i u schůzky premiérů zemí V4, kterou narychlo svolal do Prahy, aby probrali obsazení vrcholných pozic EU. Shodli se na kandidátech na post předsedy Evropské komise, kteří se nestaví k našemu regionu negativně. „Naše představa není, že to musí být někdo ze střední nebo východní Evropy, měl by ale rozumět našemu regionu. Ne spitzenkandidát za každou cenu,“ napsal a doplnil, že už za chvilku odlétá na mimořádnou Evropskou radu do Bruselu, kde už o tom budou jednat všichni premiéři evropských států.

Závěrem pak zmínil, že je v úterý čeká schůzka s prezidentem Milošem Zemanem, který kvůli tomu musel přerušit svou dovolenou. Společně budou řešit výměnu pana ministra Staňka, jelikož tím koaliční partner ČSSD podmiňuje setrvání ve vládě. „Ujistil jsem všechny, že udělám maximum, aby koalice pokračovala. Je to názorový spor pana prezidenta a sociální demokracie o personálním obsazení postu ministra kultury,“ uvedl s tím, že je běžné, že se prezident vyjadřuje k navrženému kandidátovi. Dělali to Havel i Klaus. „Chci, aby se to vyřešilo dohodou, a řeším to aktivně. Budu se snažit Zemana přesvědčit, že musím postupovat podle koaliční smlouvy,“ dodal premiér Babiš na závěr svého týdenního hlášení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…