Zázračná zbraň z Ameriky. Ukrajinci trefují z dálky a přesně, hlásí média

02.07.2022 7:55

Ukrajinci slaví úspěch s americkými raketovými odpalovacími systémy. Představitel amerického ministerstva obrany popsal, jak ukrajinská armáda využívá pokročilý raketový systém High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS). Mezitím Rusko pokračuje ve svých útocích na Ukrajině. V Oděse prý ruská armáda zasáhla i rehabilitační centrum pro děti.

Zázračná zbraň z Ameriky. Ukrajinci trefují z dálky a přesně, hlásí média
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Zatímco se USA připravují na odeslání nové zásilky munice na Ukrajinu pro pokročilý raketový systém High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS), vysoký představitel amerického resortu obrany říká, že ukrajinské síly slaví „velký úspěch“ při používání systému k maření ruských operací. Cílí na ruská velitelská stanoviště a maří ruské vojenské operace.

„Ukrajinci jsou schopni pečlivě vybrat cíle, které podkopou úsilí Ruska systematičtěji, než by byli schopni udělat s dělostřeleckými systémy kratšího doletu,“ oznámil představitel amerického resortu obrany v pátek skupině novinářů. Mezi nimi byli i zástupci CNN, která na zprávy z Washingtonu upozornila.  

HIMARS mají dostřel přibližně 40 mil (asi 64 kilometrů), což Ukrajincům umožňuje udeřit z dálky a s větší přesností než dělostřelectvo kratšího doletu. „Vidíte, že Ukrajinci si ve skutečnosti systematicky vybírají cíle a pak je přesně zasahují, čímž aplikují tuto přesnou metodu degradace ruských schopností," poznamenal zdroj.

Ukrajinské ozbrojené síly vytlačily ruské vojáky např. z Hadího ostrova u Oděsy a Ukrajina doufá, že se údery na území kolem Oděsy sníží. V pátek to oznámil mluvčí Státní pohraniční stráže Ukrajiny Andrij Demčenko.

Z USA také zaznělo, že Rusko si bylo dobře vědomo toho, že začátkem tohoto týdne zasáhlo nákupní centrum ve městě Kremenčuk, a odmítlo tvrzení Moskvy, že nezasáhne civilní cíle. „Určitě věděli, co to bylo, a věděli by, že to mohlo mít takové vedlejší škody nebo tento účinek,“ řekl představitel americké obrany. Úředník dodal, že střela použitá při útoku, navržená jako protilodní zbraň, nebyla určena pro použití v přeplněném městském prostředí.

Mezitím přicházejí zprávy, že ruské útoky pokračují. Počet obětí z raketového útoku v Oděse, kde ruské rakety zasáhly civilní objekty, stouply z 18 ohlášených obětí na 20. Nejméně 16 lidí bylo zabito v obytné budově a další čtyři, včetně jednoho dítěte, byli zabiti při dalším útoku na rekreační středisko. Moldavský ministr zdravotnictví uvedl, že jedna z budov zasažených při útoku v Oděse byla rehabilitačním centrem pro léčbu moldavských dětí se zdravotními problémy. Centrum bylo pro pacienty uzavřeno od začátku pandemie koronaviru a v okamžiku útoku prý neměly být v objektu žádné děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…