Zbořil k volbám v Řecku: Taková radikalizace hrozí i u nás

07.05.2012 14:15

Radikální politické síly disponující populistickou rétorikou nemusejí uspět pouze v Řecku. Těmito slovy shodně komentují výsledky voleb čeští politologové.

Zbořil k volbám v Řecku: Taková radikalizace hrozí i u nás
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Zdeněk Zbořil v této souvislosti uvedl, že k podobné situaci může dojít v dalších zemích Evropy včetně České republiky. "Je to teprve první významná indicie nastávajícího problému. Vytrácí se rozdělení na pravici a levici. V současnosti platí spíše rozdělení na ty konzervativní a radikály, kteří staví na populistické rétorice. K obdobné radikalizaci může dojít po celé Evropě včetně naší republiky," varuje pro agenturu Mediafax Zbořil.

Silnější pozici na české politické scéně by nemuseli získat jen komunisté, ale i jiné radikální strany. Tyto subjekty staví svoji prezentaci na tom, že chtějí nějakou změnu. "Změna je magické slovo, na kterém stavěl třeba i Obama," připoměl Zbořil.



Politolog tvrdí, že by mohly zaznamenat úspěch radikální partaje i v dalších státech Evropy. Situace v Řecku je nyní velmi složitá. "Může to samozřejmě způsobit komplikace. Klasické strany, které chtěly dodržovat dohody s eurozónou, získaly ve volbách málo hlasů. Je to aktuální problém číslo jedna," řekl politolog Josef Mlejnek ml.

V Evropě může podle jeho slov nastat situace, která se bude podobat hospodářské krizi v Německu. "Radikální strany samozřejmě slibují sociální stát a neklesající životní úroveň. Je to varování, jelikož by mohly příště obdobně skončit volby v Itálii, či Španělsku," dodal Mlejnek ml.

Řecké strany Národní demokracie a PASOK výrazně ve víkendových volbách ztratily. Ještě před třemi lety dostaly dohromady 77,4 procenta hlasů. V neděli jejich podíl klesl na pouhých 32,1 procenta. Přišly tak o potřebnou většinu v parlamentu.

Úspěch zaznamenala Koalice radikální levice a do parlamentu pronikli řečtí neonacisté ze strany Zlatý úsvit a konzervativní Nezávislí Řekové, Komunistická strana Řecka, Demokratická levice.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…